Na vsebino

Dom starejših občanov Črnomelj praznuje 28 let

Dom starejših občanov Črnomelj je bil zgrajen v začetku leta 1988 s sredstvi tedanjega SPIZa in sredstvi samoprispevka občanov občine Črnomelj.

Svoja vrata je dom slavnostno odprl ravno na današnji dan, na praznik občine Črnomelj pred natanko 28 leti. Otvoritev je bila dobro obiskana, kar je dalo vedeti, da je okolje z veseljem dočakalo to želeno ustanovo. Po enotedenskem uvajanju 24 zaposlenih v DSO Novo mesto in temeljitem čiščenju doma Črnomelj , so 1. marca 1988 sprejeli 18 stanovalcev.

V domu danes stanuje 191 stanovalcev in za njih skrbi 94 zaposlenih, vsak dan, vse dni v letu, 24 ur na dan.

V prvih letih delovanja ni bilo potreb po večjih investicijah in širitvah doma. Potrebe po večjih vzdrževalnih in dograditvenih delih pa so se začela pojavljati v letu 2001.

Od leta 2001 do danes so kvadraturo doma povečali za več kot 1000 kvadratnih metrov uporabne površine, zgradili so dnevni center, dogradili so jedilnico, oltarno nišo, prenovili so podstrešje,dozidali dvigalo in prostore za zaposlene, zamenjali streho, izvedli energetsko sanacijo, preuredili prostore za fizioterapijo, kotlovnico, zaprli balkone, uredili neposredni izhod iz prvega nadstropja doma in danes so odprli prenovljene prostore za paliativno oskrbo uporabnikov. S paliativnim pristopom neozdravljivo bolnim in njihovim svojcem želijo omogočiti celostno individualnim potrebam prilagojeno pomoč in podporo za izboljšanje kakovosti življenja.

Dom starejših občanov Črnomej je družbeno odgovoren zavod, ki prispeva k splošni družbeni blaginji v tem delu Slovenije, ne le, da zaposluje, je tudi klinična baza študentom zdravstvenih in socialnih usmeritev, omogoča pripravništva, družbeno koristno delo, razvija prostovoljstvo in sodeluje z vsemi izobraževalnimi ustanovami in drugimi organizacijami v Črnomlju.

Zvočni zapis

  • - Valerija Poljšak, direktorica DSO Črnomelj

Vir: DSO Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj