Na vsebino

V Semiču pisanice, v Metliki pa drsanke

Delavnica izdelovanja belokranjskih pisanic v Semiču. Foto: KC Semič
Delavnica izdelovanja belokranjskih pisanic v Semiču. Foto: KC Semič

Velika noč ali vuzem je čas, ko se v Beli krajini obudijo stari običaji in zaživi kulturna dediščina - izdelava belokranjskih drsank in pisank. In prav pisanke so včeraj v prostorih Društva upokojencev Semič ustvarjali v sodelovanju s Krajinskim parkom Kolpa. Za izdelavo pisanice potrebujete jajce, pisalko, vosek, rdečo in črno barvo ter seveda dobro voljo, potrpljenje in čas. "Ja to ne znam, ja to ne bi," pa po besedah mentorice delavnice Tončke Jankovič ne obstaja, saj lahko prav vsak ustvari svojo pisanko in jo podari dragi osebi.

V Hiši dobrot Bele krajine pa so včeraj negovali tradicijo belokranjskih drsank. Mojstrici Milena Starešinič in Jakobina Pahor Pugelj sta z udeleženci delili znanje, nasvete ter vse male in velike skrivnosti o tem, kako iz kombinacije jajca, čebulnih listov in ostrega nožiča ustvariti prave umetnine.

Organizatorji so se še posebej razveselili najmlajših udeležencev delavnice, saj so prav oni tisti, ki bodo belokranjsko kulturno dediščino ponesli v prihodnost. S tem so v Zavodu Metlika zaključili serijo velikonočnih delavnic, a s tem vuzemskega vzdušja v metliški občini še zdaleč ni konec. Belokranjski muzej Metlika danes vabi na otvoritev prenovljene razstave Belokranjske pisanice, Metliška folklorna skupina Ivan Navratil pa na tradicionalno ponedeljkovo zaviranje kola.

V galeriji si lahko pogledate nekaj utrinkov z obeh delavnic v Semiču in Metliki.

Vir: KC Semič, Zavod Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj