Na vsebino

Dars z aktivnostmi tudi na odseku hitre ceste do Malin

Maline, foto: Uroš Novina
Maline, foto: Uroš Novina

V letošnjem letu bo za Dars najpomembnejši projekt uvajanje sistema elektronske vinjete, med investicijami pa nadaljevanje izgradnje druge cevi predora Karavanke in severnega dela tretje razvojne osi. Načrtujejo pa tudi začetek gradnje na južnem delu tretje razvojne osi. Za novogradnje bodo namenili 74 milijonov evrov, za obnove pa 75 milijonov.

Poleg izgradnje druge cevi predora Karavanke in nadaljevanja izgradnje severnega dela tretje razvojne osi, načrtujejo začetek gradnje še na južnem delu tretje razvojne osi, na petkilometrskem odseku med priključkoma Novo mesto vzhod in Osredek (Revoz). Za ta odsek je bila objavljena druga faza razpisa za pridobitev izvajalca del. Gradbeno dovoljenje je bilo izdano oktobra lani, a je bila vložena tožba na upravno sodišče, kar pomeni zamik predvidenega začetka del, ki je bil načrtovan v začetku pomladi.

Na Darsu aktivnosti vodijo tudi na naslednjem odseku hitre ceste, med Osredkom in Malinami. Julija lani so sklenili projektantsko pogodbo, pretežni del geološko-geomehanskih del je zaključen. V večjem delu trase so izvedli tudi parcelacijo, izvajajo se aktivnosti za odkup objektov, ki so predvideni za rušitev, in zemljišč, potrebnih za gradnjo tretje osi.

V Darsu so se tudi odločili, da letos izvedejo javno naročilo za nakup sistemov za sekcijsko merjenje hitrosti, ki jih bodo uvajali postopoma. Prvi bodo na vrsti trije najbolj kritični odseki: odsek štajerske avtoceste skozi trojanske predore v obe smeri vožnje ter na dolenjski avtocesti na višnjegorskem klancu v smeri proti Novemu mestu.

Nadaljevali bodo tudi z ukrepi za preprečevanje voženj v napačno smer, in sicer z dodatnimi 3D talnimi označbami na posameznih avtocestnih priključkih, ki z iluzijo dvignjene ploščadi opozarjajo voznike, da vozijo v napačno smer. V letu 2021 so s takšnimi označbami opremili že pet priključkov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj