Na vsebino

Dan sajenja medovitih rastlin

Slovenski čebelarji se zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo naše čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Želijo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjajo s projektom »Dan sajenja medovitih rastlin«.

»Dan sajenja medovitih rastlin« bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope. Poleg tega je cilj projekta tudi to, da se poveča medovitost Slovenije ter se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev pa bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 % pridelane hrane na svetu odvisne od opraševalcev. Medovite rastline bodo čebelarji, kot tudi vsi zainteresirani posamezniki sadili na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, kot tudi na javnih površinah – v parkih in drugod. S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj.

Slovenski čebelarji dajejo pobudo celotnemu svetu, da se priključi njihovemu projektu, saj naš planet potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja, za ohranjanje opraševalcev in s tem posledično za preživetje opraševalcev in s tem zagotavljanje opraševalnega servisa za pridelavo 70 % hrane.

Bistvo njihovega projekta je, da zadnjo soboto v mesecu marcu (želijo si, da bo ta projekt postal vsakoleten), vsak izmed nas posadi medovito rastlino in s tem omogoči pašo ter preživetje našim opraševalcem, hkrati pa s svojim dejanjem omogoči ohranitev narave za prihodnje rodove.

Cilj je, da Slovenija in celoten svet stopi skupaj in da 26. marca 2022 posadimo čim več medovitih rastlin.

Občina Metlika pozdravlja pobudo »Dan sajenja medovitih rastlin« Sloveniji in svetu ter z veseljem izreka podporo projektu. V okviru projekta se zavezujemo, da bomo skupaj s čebelarskim krožkom OŠ Metlika vsako leto zadnjo soboto v mesecu marcu posadili medovito drevo in v učnem vrtu poskrbeli za zasaditev ostalih medovitih rastlin.

Več o projektu na povezavi TUKAJ.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj