Na vsebino

Dan gasilcev GZ Črnomelj

Gasilska zveza Črnomelj (GZ Črnomelj) vsako leto prireja prireditev z nazivom Dan gasilcev GZ Črnomelj. Letos je bil tako že 20., jubilejni. To je dan, ko želimo gasilcu, pionirju, mladinki, članici in članu gasilske enote, dati poudarek, se spomniti dejanj člana in dejanj članice na tekmovanju, v intervenciji, na usposabljanju. Letošnja prireditev, potekala je v Kulturnem domu Črnomelj, je bila kot številne pred to, obarvana z nagovori različnih gostov, županje Občine Črnomelj - Mojce Čemas Stjepanovič, namestnika predsednika GZ Slovenije - Janka Cerkvenika in predsednika GZ Črnomelj - Antona Banovca. Vsi ti so poudarili vrednost in vrednote gasilca posameznika in celotne gasilske organizacije. Ob tem pa poudarili pomembnost čezmejnega sodelovanja tako med društvi kot gasilskimi organizacijami. Prav letos mineva tudi 40 let od leta 1976 podpisanega pobratenja med gasilskima društvoma PGD Črnomelj in Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Duga Resa in tudi med gasilskima zvezama, Gasilsko zvezo Črnomelj in Vatrogasno zajednico grada Duga Resa. Med prireditvijo so bila podeljena priznanja številnim enotam mladih gasilcev PGD Črnomelj, Rožič vrh in Petrova vas za uspehe na tekmovanjih GZ Črnomelj, izbirnem regijskem in uvrstitev na državno tekmovanje, priznanje tudi ekipi veterank PGD Petrova vas, posameznikom pa:

  • Janezu Vidicu, članu PGD Črnomelj, posebno priznanje GZ Črnomelj - Plaketa GZ 2016
  • Podjetju X- Adena, posebno priznanje GZ Črnomelj – Kaplja dobrote 2016
  • Prostovoljnemu gasilskemu društvu Rožič vrh, posebno priznanje GZ Črnomelj - Najboljša enota 2016.

Kot je bila že omenjena 40. letnica pobratenja s hrvaškimi gasilci iz sosednje občine Duga Resa, je ob tem potrebno omeniti obisk številnih gasilcev iz te občine in tudi drugih pobratenih Dobrovoljnih vatrogasnih društev, predstavnika Vatrogasne zajednice Županije Karlovačke, Robert Hranilović in Goran Frankovič, na čelu z gradonačelnikom grada Duga Resa, g. Tomislavom Boljarom. Tudi gostje so v nagovorih poudarjali zgledno in dobro dosedanje sodelovanje med društvi in zvezama, nato pa sodelovali pri podelitvi priznanj, namenjenih gasilcem z obeh strani reke Kolpe za dosedanje skupno delo. To se odraža predvsem na organiziranju medsebojne pomoči, skupnem usposabljanju, srečanjih in drugih dejavnostih operativne narave.

Prireditev so lepo popestrili, Godba na pihala Črnomelj, trobilci Glasbene šole Črnomelj, mlada plesalca Žan Majerle in Brin Jugovič - aktualna državna prvaka v plesu Hip-Hop, folklorna plesna skupina KUD Sv. Juraj Duga Resa in kvartet fantov Banovec, vse pa je z umetniško besedo povezal Jaka Birkelbach. Gasilska zveza se vsem najlepše zahvaljuje za omenjeno sodelovanje kot tudi ZiK Črnomelj za uporabo dvorane, saj so vsi sodelovali brezplačno ali le z najnujneje pokritimi stroški.

Vir: Gasilska zveza Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj