Na vsebino

Črnomaljski glasbeniki uspešni

Vsako leto pod okriljem Zveze slovenskih glasbenih šol poteka tekmovanje TEMSIG, na katerem se predstavijo najboljši mladi slovenski glasbeniki v starostnih kategorijah od 11 do 25 let. V mesecu februarju/marcu se v predvidoma desetih tekmovalnih dneh pomerijo tekmovalci v solo disciplinah (klavir, orgle, harmonika, diatonična harmonika, violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, tamburica, flavta, oboa, klarinet, saksofon, fagot, kljunasta flavta, rog, trobenta, pozavna, tuba, druga konična trobila, tolkala, petje, solfeggio, jazz solo) ter v komornih skupin (kitarski duo, klavirski duo, komorne skupine z godali in s klavirjem, komorne skupine s pihali, komorne skupine s trobili, komorne skupine jazz).

Vsi prvonagrajenci TEMSIG-a se predstavijo javnosti na treh zaključnih koncertih, ki potekajo teden dni po tekmovanju v Ljubljani, Postojni in Mariboru. V okviru koncertov Komisija TEMSIG podeli tudi preko 60 posebnih nagrad, ki jih je prispevajo pokrovitelji tekmovanja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za kulturo nam nudita pomoč pri izvedbi tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev.

Poročali smo že o uspehu Adama Dedića (harmonika, mentor Miro Dizdar), ki si je včeraj v Trebnjem z 91,33 točke priigral zlato priznanje, več kot odlično se je odrezal tudi Leon Pavlinič (trobenta, mentor Tone Kralj), ki je s 93 točkami osvojil zlato priznanje in Žan Belca (trobenta, mentor Tone Kralj), ki je s 85,33 točke prejel srebrno priznanje. Oba sta tekmovala včeraj v Kočevju. Danes pa sta se tekmovanja udeležila tudi tolkalca (mentor Nicolas Sinkovič). Sara Absec je osvojila zlato priznanje (92,33) in Jean Dražumerič pa je s 87,76 točke prejel srebrno priznanje. Tolkalci so tekmovali v Krškem. Čestitke vsem učencem in mentorjem!

Tekmovanje se nadaljuje jutri dopoldne, ko se bodo na črnomaljski Glasbeni šoli pomerili tekmovalci na pozavni, rogu in eufoniju (Glasbena šola Črnomelj v teh kategorijah nima tekmovalcev), ponovno pa se nadejamo uspeha naših tamburašev pod mentorstvom Toneta Grahka. Tekmovanje tamburašev bo potekalo v ponedeljek v Brežicah.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj