Na vsebino

Četvorka tudi v Črnomlju

Tako kot v mnogih krajih po Sloveniji (gre za 27 krajev, kjer se danes pleše četvorka v Sloveniji, veliko pa jih pleše tudi v tujini - v kar 75 evropskih mestih), so maturanti zaplesali tudi v Črnomlju.

In kaj sploh pomeni četvorka?

Četvorka, tudi kvadrilija, je zgodovinski ples, ki ga v osnovni kvadratni formaciji plešejo štirje plesni pari (po dva in dva nasproti si stoječa para). Četvorka se je okoli leta 1750 razvila iz starega francoskega plesa cotillon. Proti koncu 18. stoletja so poznali več vrst četvork, od katerih je imela vsaka svojo melodijo in obliko. Še danes je ohranjena četvorka, ki jo sestavlja pet slik. Pleše jo poljubno število parov (deljivo s 4) tako, da si pari stojijo nasproti v dveh vrstah. Ples zahteva plesnega vodjo, ki napoveduje posamezne slike in figure. Vse do danes so se imena slik ohranila v francoščini. Četvorka je tudi oznaka za glasbeni slog.

No, maturanti, ki so danes plesali na trgu pred Glasbeno šolo Črnomelj so potem, ko so odplesali četvorko, pokazali kako obvladajo tudi druge plese, kot so cha-cha, dunajski valček, jive, mambo in swing, ki ga plešejo ravno v tem trenutku.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

14
24
35
44
59
610
71
84
94
13
14
21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj