Na vsebino

Čila 90-letnica, ki je pri razvoju metliške šole pustila velik pečat

Četrtega februarja je 90 let praznovala Ivanka Rus iz Metlike. Gospa Ivanka, učiteljica razrednega pouka v pokoju, je v Metliko prišla iz Dobrave pri Radovljici, kamor jo je z dekretom leta 1954 poslal takratni komite za šolstvo. Njena prva služba je bila na osnovni šoli na Radovici, kjer je poučevala tri leta, nato pa nadaljevala v Drašičih, Podzemlju in v Metliki, kjer je ostala do upokojitve.

Moža Zvoneta Rusa, tudi učitelja, je spoznala na eni izmed šol, na katerih je poučevala. Po besedah nekdanjega ravnatelja Osnovne šole Metlika Jožeta Muzetiča, je gospa Ivanka pri razvoju metliške šole pustila velik pečat, učencem številnih generacij pa dobro popotnico za življenje. Pri delu je bila uspešna in zelo cenjena, med sodelavci pa zelo spoštovana.

Ljubi so ji spomini na čase otroštva, ko je bilo med ljudmi več razumevanja in medsosedske pomoči; danes, pravi, vsak živi po svojih močeh in zmožnostih.

Pred štirimi leti je izgubila moža. V hiši, kjer še vedno postori vsa manjša opravila, po moževi smrti živi s sinom. Gospa Ivanka je čila devetdesetletnica, ki se še vedno sama odpravi v trgovino, rada in veliko bere, redno spremlja dnevne dogodke in rešuje križanke, zelo rada pa se tudi pogovori in nasmeji s sosedi in prijatelji, saj je po naravi zelo družabna.

Ob sorodnikih, prijateljih in sosedih smo ji vse dobro zaželeli tudi predstavniki občinske organizacije Rdečega križa Metlika, Društva upokojencev Metlika, Zveze borcev za vrednote NOB Metlika in metliška županja Martina Legan Janžekovič.

Vir: OZRK Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj