Na vsebino

Cene in Tobi polepšala dan starostnikom

Edukantka geštalt izkustvene družinske terapije ter magistrica znanosti o živalih Sara Grahelj in Gal Grahelj, strokovnjak na področju obnašanja in treninga konj, sta ustanovitelja zavoda Equiness s sedežem na Jugorju pri Metliki, v sklopu katerega v Domu starejših občanov Črnomelj izvajata projekt Equelders - poniji na obisku v domovih za starejše. Projekt, financiran iz zasebne fundacije, je namenjen delu s starostniki v domovih za starejše.

»Naši predniki so živeli v plemenih, kjer so bile starešine glava plemena, ostali pa so zanje skrbeli in jih globoko spoštovali. Danes pa se je to spremenilo tako, da nekatere starejše premestimo v domove za ostarele. Žal današnja družba starost vse bolj potiska na rob, namesto da bi sprejela staranje kot del procesa življenja in se od starostnikov učila modrosti življenja. S tem programom si želimo narisati nasmešek na njihove obraze in jim pokazati, da nam je mar zanje. Starostnikom želimo pokazati, da so še vedno del družbe, da so cenjeni in spoštovani, da nam ni vseeno ter da so nam pomembni,« so o projektu zapisali v zavodu Equiness, kjer skušajo s pomočjo konj polepšati dan starostnikom.

Te plemenite živali po njihovih besedah namreč ponujajo edinstveno priložnost za raziskovanje in eksperimentiranje z našimi življenjskimi izkušnjami in ponujajo prostor za izkušnjo pristnega stika. Varna in ubogljiva ponija Cene in Tobi sta v spremstvu Sare in Gala v črnomaljskem domu starejših tako pričarala nasmeh na obraze številnih stanovalcem. Ti so prikupna ponija tudi skrtačili in ju peljali na sprehod po parku.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj