Na vsebino

Britanski producent navdušen nad arheološkim bogastvom Bele krajine

Arheologi te dni raziskujejo del železnodobnega naselja na Šleminah nad Vinico. Foto: ZRC SAZU
Arheologi te dni raziskujejo del železnodobnega naselja na Šleminah nad Vinico. Foto: ZRC SAZU

Arheologi podjetja Arheoterra pod vodstvom dr. Lucije Grahek z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU te dni raziskujejo del železnodobnega naselja na Šleminah nad Vinico. Pred dnevi jih je obiskal producent dokumentarnih filmov Rick Spurway. Britanec trenutno pripravlja dokumentarni film o rimskodobnih antičnih zlatokopih, vendar pa ga zelo zanimajo tudi vse starejše, predrimske zlate najdbe.

V Belo krajino ga je tako pritegnilo odkritje keltskega zlatnika, imitacije staterja s podobo Nike in Atene, iz sredine 3. stol. pr. n. št, ki so ga arheologi pod strokovnim vodstvom Lucije Grahek, leta 2018 odkrili v enem od grobov na najdišču Pezdirčeva njiva pri Podzemlju. Keltski zlatnik pripisujejo železnodobni skupnosti, ki je poimenovana prav po Vinici.

Rick Spurway je z navdušenjem spoznaval podrobnosti o železnodobnih prebivalcih tako Podzemlja kot tudi Vinice. Prevzela ga je Bela krajina v celoti, predstavili pa so mu tudi raziskave v Podzemlju in prenovljeno arheološko razstavo v Belokranjskem muzeju v Metliki. Ni izključeno, da se ne bo prav kmalu vrnil, sploh če bodo najdbe še naprej tako obetavne, so zapisali v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Vir: ZRC SAZU

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj