Na vsebino

Belokranjci na Golici, vrhu narcis

Na toplo vigredno jutro, 19. maja 2024, smo se metliški in semiški planinci odpravili na Golico (1835 m), vrhu narcis.

Po triurni vožnji smo prispeli v Planino pod Golico. Po kratkih navodilih vodnice Špele Kapš (PD Semič) smo se odpravili na pot. Iz Planine nas je cesta vodila do makadamske sankaške proge, ki jo je spremljalo več potočkov, potem pa smo zavili na v gozd na uhojeno markirano pot. Tu se nam je na mestu odprl lep pogled na Julijske Alpe.

Iz gozdička smo prispeli na cesto, ki nas je vodila do grebena, ki poteka po slovensko-avstrijski meji. Slovenska travniška pobočja v maju krasijo gorske narcise ali ključavnice, ki so razlog za množičen obisk tako planincev kot turistov, saj v tem času nastanejo čudovite fotografije.

Po grebenu smo se povzpeli na vrh, ki nas je nagradil z daljnosežnim pogledom, nad nami pa sta po jasnem nebu krožili dve jadralni letali. Po kratkem počitku smo naredili skupno fotografijo z zasneženim in obsijanim Triglavom v ozadju, nato pa smo se po strmi in skalnati potki odpravili do koče, kjer smo se okrepčali in nabrali moči za spust v dolino.

Teren je bil precej strm, zato je bilo potrebno veliko previdnosti. Pot nas je vodila mimo slapa Bašarja, nad njim pa je lep dostop do struge potoka, v katerem smo lahko napolnili plastenke. Kmalu smo prispeli nazaj do makadamske poti in nato do ceste.

Ko smo se vračali skozi Planino, smo izvedeli, da so imeli prejšnji dan dogodek Praznik narcis in izbor za Miss narcis. Telefoni so polni fotografij, telo prijetno utrujeno in srce polno hvaležnosti, da se je dan tako lepo zaključil.

Iskrena hvala vodnici Špeli Kapš (PD Semič) in njenemu mentorju Stankotu Bajuku (PD Metlika) ter vodnikom Jožetu Žuglju (PD Semič), Jožetu Jeniču (PD Metlika) in Antonu Slancu (PD Metlika), da so nas varno vodili na vrh in v dolino. Veseli nas, da tako lepo sodelujemo in verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje.

Vir: PD Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj