Na vsebino

Begunci že na naši meji

V Brežicah pripravljeni na 260 ljudi, Črnomelj tudi čaka

Boštjan Šefic je bil danes v Brežicah in v Črnomlju (Foto: Občina Brežice)
Boštjan Šefic je bil danes v Brežicah in v Črnomlju (Foto: Občina Brežice)

V Brežicah država ureja sprejemni center, ki bo pri Policijski postaji. Tam postavljajo šotore in opremo za približno 260 ljudi, največ do 300. Temu bodo tudi prilagodili delo, je ob obisku v Brežicah danes dejal državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, ki je popoldne obiskal tudi občino Črnomelj. Tam sicer večjega števila beguncev ne pričakujejo, če bo potrebno pa bodo tudi tam vzpostavili sprejemni center in sicer v nekdanjem dijaškem domu.

Če bi bil pritok migrantov veliko večji, bodo opravili le osnovni popis in jim ponudili prvo medicinsko pomoč. V sprejemnem centru so lahko največ 48 ur, potem bodo tiste, ki bodo zaprosili za azil, premestili v azilni dom, ostale v nastanitveni center, tisti, ki pogojev za to ne bodo izpolnjevali, pa jih bodo zavrnili na Hrvaško.

Po najnovejših podatkih je pet buguncev že na slovensko-hrvaški meji pri Slovenski vasi, vendar so še na Hrvaškem, okrog 600 pa naj bi jih iz Zagreba že krenilo proti Obrežju.

Brežiški župan Ivan Molan je ob tem opozoril predvsem na nevarnost nenadzorovanega prehoda meje. Sicer pa je dejal, da bo občina sodelovala z državo glede na izkazane potrebe, saj je zainteresirana, da se zadeve rešujejo čim bolj organizirano. Pri tem sta pripravljenost in organiziranost izjemnega pomena, občanom pa zagotavlja, da kljub prihodu beguncev njihovo življenje in delo ne bosta motena.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj