Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (7)

Bronasti trnki

Bronasti trnki z zalustjo. "Uho" trnka je sploščeno in okrašeno z vzporednimi kanelurami.

Metlika - Borštek, grob 34; 10 - 9 st.pr.št.; bron; D: od 2,3 do 3,1 cm; A11247, A11248, A11249.

Največje raziskano žarno gorbišče v Beli krajini leži na nizkem kopastem hribčku Borštek v Metliki. V grobne jame so bile položene velike lončene žare, v katerih so bili sežgani ostanki pokojnikov. Vrh žare je bila običajno položena nizka skodela – latvica, zasuta grobna jama pa je bila pokrita s kamnito ploščo. V posameznih grobovih je bilo odkritih več posod, lahko tudi osebni predmeti pokojnikov, ki nam pripovedujejo zgodbe o življenju takratnih ljudi.

Eni takih predmetov so tri bronasti trnki, ki nam povedo da so si ljudje v pozni bronasti dobi prehrano obogatili tudi z ribami iz bližnjih vodotokov. V grob 34 so položili z nizko skodelo (latvico) pokrita žaro, ki je poleg žganine vsebovala še dva fragmenta železne igle in prej omenjen trnke. Igla nakazuje da gre za moški grob, saj so v tem času moški oblačila spenjali z iglami. V grob so pridali tudi manjši lonec v katerem je bila skodelica s presegajočim ročajem, ki skupaj tvorita tako imenovani pivski servis.

Fotografija 1: Bronasti trnki z groba 34 (foto: L. Gregorčič).

Vir: Belokranjski muzej Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj