Na vsebino

Agencija lani izplačala 267 milijonov evrov; danes se začne letošnja kampanja oddaje zbirnih vlog

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je v lanskem letu za ukrepe skupne kmetijske politike izplačala 267,2 milijonov evrov. Danes pa se začne kampanja zbirnih vlog za leto 2018, v okviru katere bodo vlagatelji zopet oddajali zahtevke za sheme neposrednih plačil in ukrepe razvoja podeželja v skupni vrednosti okrog 220 milijonov evrov.

V lanskem letu je Agencija na področju kmetijskih trgov izvajala številne redne ukrepe. Največ sredstev je bilo upravičencem izplačanih za ukrep prestrukturiranja vinogradniških površin, in sicer 4,5 mio EUR, 2,2, mio EUR za sofinanciranje zavarovalnih premij, 1,2 mio EUR za ukrepe promocije, 1,1 mio EUR za ukrepe na področju šolske prehrane itd. Poleg rednih ukrepov je Agencija lani izvedla tudi nekaj izrednih intervencijskih ukrepov, namenjenih pomoči proizvajalcem mleka, čebelarjem za nadomestilo škode zaradi pozebe v letu 2017, največ izredne pomoči pa so prejela kmetijska gospodarstva, ki so utrpela večjo škodo v pozebi v aprilu 2016, in sicer 3,5 mio EUR.

Agencija je izpolnjevanje predpisanih pogojev in s tem upravičenost do javnih sredstev za vse ukrepe kmetijske politike tudi lani v 100 % preverjala administrativno, v določenih deležih pa tudi na terenu. Na kraju samem je bilo skupno izvedenih preko 9.700 kontrol.

Vse ostale spremembe, novosti, razpoložljive informacije, predstavitve, navodila, obrazce in druge uporabne dokumente za uveljavljenje ukrepov kmetijske politike za leto 2018 Agencija sproti objavlja na svojih spletnih straneh na portalu “Zbirna vloga 2018...do A do Ž”.

Vir: MKGP
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj