Na vsebino

8. april – Svetovni dan Romov

Na prvem romskem svetovnem kongresu v Londonu leta 1971 je bil 8. april izbran za svetovni dan Romov. Takrat so Romi vzpostavili svojo lastno identiteto in kot aktivni sogovorniki začeli sodelovati z mednarodnimi organizacijami.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Romi so potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stoletjem so se iz Indije selili proti zahodu in se naselili po vsej Evropi, kjer jih danes živi približno deset milijonov, v Sloveniji pa jih je okrog deset tisoč.

Tako danes po celem svetu praznujejo Romi. Tudi na OŠ Milke Šobar – Nataše smo v počastitev tega dne ustvarjali romske zastave. Na njih je upodobljeno kolo, ki predstavlja selitve oziroma življenjsko pot, zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo oziroma svobodo. Romska himna je pesem Djelem, Djelem (v prevodu Hodim, hodim), ki jo naši romski učenci z veseljem zapojejo.

Hodil, hodil sem po dolgih poteh,
spoznal sem srečne Rome.
O Romi, od kod prihajate,
s šotori po srečnih poteh?

O Romi, o romski bratje!

Imel sem nekoč veliko družino,
a črne legije so jih ubile.
Pojdite z menoj, Romi iz celega sveta,
za Rome so poti odprte.
Zdaj je čas, dvignite se Romi vsi.
Dvignili se bomo visoko, če se le potrudimo.

O Romi, o romski bratje!

Vir: OŠ Milke Šobar - Nataše

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj