Na vsebino

70 let Lovske družine Metlika

Včeraj je Lovska družina Metlika praznovala 70 let organiziraneg delovanja.

Praznovanje častitljive obletnice, združene s tradicionalno lovsko veselico, je tokrat prvič potekalo na zemljiščih, ki so v lasti Lovske družine Metlika.

Na praznovanju so se zbrali lovci 76 članske lovske družine, njihovi družinski člani, predstavniki vseh belokranjskih in sosednjih lovskih družin iz Hrvaške /LD Radatoviči, Vivodina, Žakanje/, delegacije pobratenih družin LD Orlovac in LD Jaškovo, prijateljske družine LD Laze, LD Trdinov vrh in LD Otočec, častni člani LD Metlika /Mirjan Kulovec, Ivan Malešič in Božidar Flajšman/, predstavniki LZS, ZLD BK, Občine Metlika, KZ Metlika in drugi.

Na tej svečanosti je LD Metlika svečano »upokojila« dosedanji družinski prapor in ravno tako svečano razvila nov družinski prapor, ter na njega pripela 12 trakov sponzorjev.

Prapor je razvil boter Ivan Malešič, častni član lovske družine in podpredsednik Lovske zveze Slovenije ter ga predal Janezu Pečariču, starešini lovske družine Metlika, ki je hkrati predsednik Zveze lovskih družin Bele krajine in član upravnega odbora Lovske zveze Slovenije.

Statrešina je novo razviti prapor predal v varstvo praporščaku Jožetu Pečariču.

Na tej svečanosti so bile podeljene medalje, odlikovanja in priznanja zaslužnim lovcem, lovskih družinam in drugim prijateljem lovstva. Posebne zahvale za pomoč pri organizaciji raznih prireditev, pomoč pri izvedbi skupnih lovov, zlasti zaključnih pogostitev so prijele tudi nekatere soproge metliških lovcev.

V osrednjem govoru je starešina Janez Pečarič na kratko orisal 70 letno zgodovino družine, sodelovanje s sosednjimi, pobratenimi in drugimi prijateljskimi lovskimi družinami ter aktualno dogajanje v Slovenskem in Belokranjskem lovstvu.

Opozoril je velika prizadevanja slovenskih in belokranjskih lovcev za trajnostno gospodarjenje z divjadjo in celotno narava ter na dejstvo, da v naših gozdovih še vedno lahko srečamo tudi medveda, volka in risa, kar ne velja za številne Evropske države.

Lovci metliške lovske družine so še posebej ponosni na to, da so prireditev ob 70 letnici obstoja družine organizirali na novi lokaciji na Vinomerju. Veselica in proslava je tokrat potekala na urejenih zemljiščih v lasti Lovske družine Metlika in pod objekti, ki so jih lovci večinoma izdelali sami ali s pomočjo sponzorjev.

Pri nadaljnjih načrtih LD Metlika je vzpodbudno dejstvo, da se je v zadnjih nekaj letih v lovke vrste vključilo večje število mladih, zlasti sinov starejših lovcev, s pridobitvijo novih zemljišč nastaja tudi možnost za kvalitetnejši razvoj lovskega strelstva, organizacijo različnih prireditev itd.

Čestitke ob 70 letnici je metliškim lovcem izrekla tudi metliška podžupanja gospa Anica Kopinič, boter prapora Ivan Malešič je kot podpredsednik ZLS pohvalil dolgoletno vzorno delovanje društva, kar podkrepljuje tudi dejstvo, da je kar nekaj članov LD Metlika vključenih v delo najvišjih organov ZLD Bele krajine in Lovske zveze Slovenije. Gostje iz pobratenih, prijateljskih in sosednjih družin so pohvalili dosedanje dobro sodelovanje, kar si želijo tudi v bodoče.

Program sta odlično povezovali voditeljici Barbara Režek in Zorica Vinski, za kulturni program so poskrbeli Belokranjski rogisti in odlični pevci Lovskega pevskega zbora Bele krajine.

Vir: ZLD Bele krajine

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj