Na vsebino

30 let DKŽ Črnomelj ter srečanje društev kmečkih žena iz Bele krajine in Kočevja

V soboto so članice Društva kmečkih žena (DKŽ) Črnomelj praznovale 30 let delovanja društva in ob tem pripravile tudi srečanje članic ostalih sorodnih društev. Dogodka v restavraciji Štajdohar so se tako udeležile članice DKŽ Dragatuš, Griblje, Metlika, Pečkarke iz Adlešičev ter članice Društva podeželskih žena Kočevje. Dan srečanja ni bil izbran naključno, saj je 15. oktober OZN razglasila za svetovni dan kmetic.

Iz črnomaljske izpostave Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, so se srečanja udeležile vodja območne izpostave Bernarda Stariha, ki je predstavila preteklo delo, Tatjana Kmetič Škof, ki je pripravila kratko predavanje o vlogi ženske na kmetiji ter možnosti nadaljnjega sodelovanja in Andreja Absec, nekdanja svetovalka pri delu v društvu, ki je pohvalila delo prizadevnih članic in jim čestitala ob jubileju. Srečanja se je udeležil tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je udeleženkam čestital za njihov trud in čas, ki ga namenjajo za dobro vseh. Poudaril je, da bi brez njih težko ohranili domačo peko in tradicijo.

Predsednica DKŽ Črnomelj Zdravka Verderber je opisala nekaj aktivnosti, s katerimi so se v 30 letih delovanja ukvarjale članice društva. Leta nazaj so redno sodelovale na Jurjevanju in martinovanju. Redno so sodelovale na natečajih za peko domačih dobrot. V velikonočnem času so večkrat postavile razstavo ročnih del in peciva. Udeleževale so se strokovnih ekskurzij ter si tu pa tam skupaj privoščile tudi oddih na morju.

Po mnenju predsednice pa je v društvu najbolj pomembno druženje. Slednje je poudarila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Povedala je, kako pomembno je vključevanje v društvo za žensko, saj lahko hitro ostane sama na kmetiji in ima manj dostopa do znanja ter možnosti razvoja. Nekatere članice drugih društev so se na kratko predstavile in povedale, da se tovrstnih srečanj veselijo tudi v prihodnje. Sicer pa vsa društva lepo vabijo k sodelovanju mlajše generacije, saj si želijo, da se tradicija in znanje ohranita. V društvu članicam nudijo tudi pomoč in sodelovanje pri predstavitvi lastnih izdelkov, saj imajo nemalo izkušenj glede promocije na stojnicah in dogodkih.

Po uradnem delu je sledilo popoldansko druženje. Za glasbeno popestritev sta poskrbela tudi mlada vnuka ene od članic društva, ki sta pogumno raztegnila meh. Članice DKŽ Črnomelj se sodelujočim iskreno zahvaljujejo za sodelovanje in se veselijo naslednjih srečanj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj