Na vsebino

20. pasuljada na Doblički Gori

Včeraj je na tradicionalnem mestu za kuhanje pasulja na Doblički Gori potekala jubilejna, 20. "Tradicionalističnospodobiseinpravičnajubilejna pasuljada szh fažonih, faraonih in drugih stročnicah".

Na pasuljadi je tokrat sodelovalo kar 14 ekip, od tega ekipe Fižolčkov glas, Prdni v grivo in Miševi poljski niso manjkali niti na eni od pasuljad!

Komisija tudi letos ni imela lahkega dela, saj je bilo potrebno oceniti kar 6 kategorij (udeležba ekipe na pohodu, ki je tokrat štartal ob 8.20 (lani 8.19, predlani 8.18...), okus pasulja, vonj pasulja, barva pasulja, specialni efekti pasulja in umetniški vtis ekipe).

Komisija je imela veliko d(j)ela, konkurenca je bila izjemno močna, ob glasnem spodbujanju tekmovalcev in publike pa je le izpisala rezultate. Zaradi izjemne požrtvovalnosti imajo člani komisije še danes težave v predelu, ki skrbi za predelavo in sortiranje zaužitih dobrot.

Delček včerajšnjega dogodka si lahko ogledate v krajšem videu, zaradi skrivnosti samega procesa kuhanja pasulja pa le-ti niso zajeti za predvajanje javnosti:

Rezultati:

Tretje mesto so si prislužili Grički ventilčki, na drugo mesto so se zavihteli fantje iz ekipe Dobar, loš, zao, prepričljivo zmago pa so si prikuhali Fižol mojstri in s četrtim "grand slamom" zapored dobesedno upravičili svoje ime.

Ker je bila letošnja Pasuljada jubilejna, dvajseta, se je na predvečer dogodka v Baru Panda na Svibniku odvil prav poseben kulturno-umetniški performans. Matej Rogina in Gregor Šmalcelj sta namreč v samozaložbi Marka Bahorja izdala Pasuljadne stihe.

Publikacija Pasuljada – Pasuljadni stihi predstavlja zbrane pesniške stvaritve, ki jih ob družabnem dogodku Pasuljada od leta 2006 naprej spontano ustvarjata stalna udeleženca – Matej Rogina (Mate) in Gregor Šmalcelj (Šmoljc). Vsakdo od njiju v svojstvenem slogu in z navdihom, ki ga daje vsakoletna Pasuljada, v svojih pesniških stvaritvah ujame trenutek časa in duh prostora.

Čestitke vsem sodelujočim na 20. Pasuljadi, avtorjem Pasuljadnih stihov, navijačem in organizatorju dogodka!

Do naslednjega pasuljastega dogodka na Doblički Gori pa delček ene Šmoljcevih stvaritev, ki smo jo iztrgali iz naslova Izpoved ene copate:

"Samo ta dan v oktobru drži me pri življenju,
Od oktobra do oktobra utapljam se v trpljenju.
Samo ta pasulj ogreje mi srce,
ne pa tvoje avšaste roke
."

Se še spomnite kako je bilo lani?

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj