Na vsebino

Že 17. zaključek pravljičnega potujočega kovčka

V Knjižnici Črnomelj smo v torek prek spleta zaključili še eno sezono družinskega branja in druženja ob pravljičnem potujočem kovčku za otroke in mentorje iz črnomaljske občine in v živo v Kulturnem centru Semič za otroke in mentorje iz semiške občine.

Letos je v projektu ponovno sodelovalo več kot 800 družin in preko 100 mentorjev iz skoraj vseh vrtcev in šol črnomaljske in semiške občine: Vrtec Otona Župančiča Črnomelj – enote Loka in Čardak, Vrtec Sonček Semič, Vrtec Dragatuš, Vrtec Stari trg ob Kolpi, OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Loka Črnomelj s podružnicama Adlešiči in Griblje, OŠ Belokranjskega odreda Semič s podružnico Štrekljevec, OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Vinica in OŠ Milke Šobar-Nataše.

Projekt ima povezovalno vlogo, saj povezuje knjižnice, vrtce, šole in družine. Nekaterim družinam kovček s knjigami pomeni prvi in edini stik s knjigo in branjem. Mentorji pri tem odigrajo pomembno vlogo, za kar smo jim zelo hvaležni.

V Knjižnici Črnomelj smo v novembru 2023 s kvalitetnimi knjigami napolnili 56 kovčkov. Vsebovali so po tri knjige in navodila za sodelovanje. Zvezke, kamor so otroci pisali in risali svoje vtise so prispevali vrtci in šole sami, prav tako so sami natisnili priznanja, ki smo jih za vse sodelujoče in mentorje pripravili ob zaključku pripravili v knjižnici.

Ob 9.30 smo se preko ZOOM-a srečali z otroci in mentorji črnomaljske občine in ob 11. uri v živo z otroci in mentorji semiške občine. Na obeh dogodkih nas je pozdravila direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan, ki je otrokom podelila posebna priznanja. To je letošnja novost pri projektu. Vsak otrok, ki je s svojimi starši v okviru projekta Pravljični potujoči kovček obiskal Knjižnico Črnomelj ali Krajevno knjižnico Semič in prejel posebno darilno razglednico, si je zaslužil posebno priznanje. Na dogodku v Kulturnem centru Semič nas je nagovorila županja Občine Semič Polona Kambič.

V nadaljevanju so si otroci in mentorji preko povezave in v živo ogledali risanke Tako zraste 2, ki smo jih pridobili v sodelovanju z ZIK Črnomelj. Zahvaljujemo se Sašu Žepuharju za pomoč pri izbiri risank in za pridobitev vseh povezav do risank. Zahvaljujemo se vodstvu Kulturnega centra Semič za gostoljubje in Iztoku Bukovcu za projekcijo risank.

V knjižnici že snujemo načrte za prihodnje šolsko leto in se veselimo novih izzivov pri organizaciji bralnih projektov za otroke, mladino in odrasle. Se bomo potrudili, da se bomo tudi s črnomaljskimi mladimi bralci in z mentorji končno videli v živo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj