Na vsebino

110 let ustanovitve prve vinarske zadruge v Metliki

Naši predniki so pred 109 leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. Takrat se začne nova pripoved o zadružništvu in vinarstvu v Metliki.

Pobuda za ustanovitev prve zadruga je bila sreča v nesreči. Konec 19. stoletja je v Evropi razhajala trtna uš, katera je uničila velik del vinogradov. V Evropo je prišla okoli leta 1860, najprej v Veliko Britanijo, od tam pa s sadikami v Avstro-Ogrsko. Na Slovenskem so trtno uš prvič opazili v okolici Pirana in na Bizeljskem leta 1880. Proti uši so se vinogradniki poskušali boriti s sajenjem proti trtni uši odpornih ameriških vrst, kar pa ni pomagalo. Večino vinogradov so tako morali posekati in uničiti korenine, kasneje pa območja ponovno zasaditi. Zaradi pomembnosti vinogradništva v teh krajih so sprožili obširno akcijo zasajanja vinogradov s cepljenimi trtami. In takrat se v Beli krajini rodi ideja o zadružništvu. Ker so bili ljudje v teh krajih obupani, saj so skorajda čez noč ostali brez vira dohodka, so se odločili, da jim pomagajo s svetovanjem o obnovitvi vinogradov. Konec 19. stoletja je bilo okuženih že skoraj 77% vseh vinogradov, največ v Beli krajini, kjer je ostalo neokuženih 30 ha, od skupno več kot 2100 ha vinogradov.

Belokranjci so bili vedno poznani po dobrem vinu, ki se je prodajalo čez Gorjance in še dlje in tako velika naravna katastrofa je ljudi močno zaznamovala. Pomoč in svetovanje s strani vinarske zadruge je bila več kot dobrodošla, saj so kljub novim, na trtno uš odpornim sadikam, potrebovali nove, modernejše prijeme v pridelavi in obdelavi vinogradov. Kasneje so se ukvarjali še s svetovanjem o pridelavi vina, saj lastne vinske kleti niso imeli.

Kmalu se je pokazala potreba po skupni vinski kleti in tako so leta 1929 zgradili prvo zadružno vinsko klet. Žal je bila prvotna vinska klet v času druge svetovne vojne porušena do temeljev. Po končani drugi svetovni vojni je Zadružna zveza Slovenije začela z izgradnjo današnje vinske kleti v Metliki. Gradnja vinske kleti je trajala od leta 1952 do 1958. Vinska klet je bila zgrajena za skupne potrebe manjših vinogradnikov, zato ni imela lastnega obrata za prevzem in predelavo grozdja. Vinska klet je praktično odkupovala samo vino in ga tudi v odprtem stanju prodajala nadaljnjim kupcem. Šele z letom 1966, ko je Kmetijska zadruga Metlika odkupila vinsko klet, se je začel hitrejši razvoj tako vinogradništva kakor tudi vinarstva na prostoru Bele krajine. Zadružna vinska klet je letnik grozdja 1967 že predelovala v lastnih prostorih in vino, ki je bilo pridelano na koncu tehnološkega procesa, tudi natočila v steklenice. Ni potrebno posebej poudarjati, da je bilo prvo ustekleničeno vino iz zadružne vinske kleti ravno Metliška črnina.

Vabljeni na slavnostno akademijo ob 110-letnici ustanovitve prve vinarske zadruge v Metliki, ki bo ob 14. uri na metliškem gradu.

Vir: Vinska klet Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj