Na vsebino

Mural družina, Taja Sever - Kukamkuro

Drugi mural v BIG BERRY-ju, ki vam ga bomo predstavili danes, predstavlja tako glavno strukturo gostov, kot tudi nekaj, kar je blizu prav vsem – družino.

Eden najbolj značilnih gostov v BIG BERRY-ju so družine. Mlade, stare, z otroci, s hišnimi ljubljenčki… Ampak kar še posebej izstopa je s kakšno lahkoto si gostje v Beli krajini ustvarijo nove, začasne družine. Mogoče je to zaradi narave, mogoče zaradi zraka, mogoče zaradi aktivnosti, prav mogoče pa zaradi hrane, vina, rakije ali piva. Tu se ljudje povežejo na nežen in povsem naraven način. In četudi se njihove poti potem ločijo, občutek pripadnosti družini na Kolpi ostane in potuje z njimi.

Taja Sever, ki je ustvarila mural, je simpatična umetnica, ki se sicer nima za ustvarjalno, ampak bolj analitično osebo, ki pa je risala že od malih nog. »Robovi mojih zvezkov so bili vedno porisani,« se spominja in nadaljuje: »vedno sem si naredila različne živali, ki so mi pravile, kaj moram še naredit.« Po študiju krajinske arhitekture se je znašla v svetu ilustracij. Dandanes se sicer ukvarja predvsem z izdelavo inovativnih turističnih spominčkov, ki temeljijo na tradicionalnih prvinah – ideja pa je v tem, da nekdo opazuje Slovenijo – od koder izhaja tudi ime njene znamke – Kukamkuro.

Je tudi mlada mamica dveh čudovitih deklet in je s seboj za inspiracijo in na lepo preživet družinski vikend pripeljala celotno družinico, ki ji je z veseljem priskočila v pomoč tudi pri izdelavi murala. Tako, da ji je bila tema, družina, popolnoma pisana na kožo. Njen mural predstavlja naše goste, vse oblike družin, ki se aktivno družijo v naravi Bele krajine in skupaj ustvarjajo spomine.

Mural v taki velikosti je prvič delala in ji je bilo v začetku kar malo zastrašujoče, saj se danes veliko več ustvarja digitalno, kjer je možnost popravkov velika. Ji je pa čopič v roki ponovno obudil spomine in jo navdušil, tako kot tudi sam projekt skozi katerega je spoznala mnoge soumetnike. Kot je povedala, gre v tem primeru za: »majhne inserte umetnosti v širšem okolju narave«, sama Bela krajina pa premalo poznan del Slovenije vendar odličen za družine.

Spomnimo…

BB Art Colony se je začel aprila 2018, ravno s tem projektom pa se je začela tudi sezona 2019. Kar 9 umetnikov iz Srbije, Hrvaške in Slovenije je v dveh, vremensko ne preveč prijaznih aprilskih tednih, ustvarilo za kar 230 m2 poslikav - ustvarili so novo umetniško ulico ob reki Kolpi in tako dodali novo, dodatno vrednost hišicam.

Anja Polh, Dejan Kralj, Marko Rop, Meta Wraber, Monika Lang, Nastja Mezek, Taja Sever - kukamkuro, Tea Jurišić – kvar illustrations in Teja Kleč – Teja Ideja so umetniki, ki so pokazali pravo naravo BIG BERRY-ja - kot čarobno sanjsko deželo, polno ljubezni, razkošja svobode, hedonizma in čudežnih bitij, k čemur je še dodatno pripomogla izbrana paleta pastelnih, zasanjanih, barv. Poleg tega so umetniki dobili še temo, bivanje v BIG BERRY-ju in proste roke, da so lahko skozi umetnost predstavili sebe, navdih pa je bila čudovita narava, ki jih je obdajala.

Vsak teden, vam bomo predstavili enega od njih. Vedno pa ste vabljeni, da si jih pobliže pogledate in z njimi fotografirate tudi sami, v BIG BERRY-ju.

Vir: BIG BERRY

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj