Na vsebino

100-letna tradicija gostinstva v Adlešičih

V centru lepe slikovite belokranjske vasi Adlešiči stoji gostilna Milič, katera prav na jutrišnji dan, 28. aprila 2019 praznuje visok jubilej - 100 let delovanja. Delo gostinstva danes opravlja že četrta generacija.

Leta 1919 je to posestvo in stavbo kupil tedanji lastnik Rade Vrlinič z ženo Ano. Stavba je bila občinska, v njej pa je bila nekdaj šola. V ta kraj sta se priselila iz vasi Bojanci. Tukaj sta začela z gostinstvom, takrat se je gostilna imenovala »pri Radetu«. Leta 1924 sta odprla tudi trgovino. Bili so prvi daleč naokrog, ki so začeli s peko pečenke - jagenčka v krušni peči. Specialiteta je bila kri jagenčka pečena v krušni peči. Čez nekaj let sta bili v tej stavbi še mesnica in pošta.

Istega leta (1919) je prišel v Adlešiče ravnatelj, pesnik in pisatelj kume Božo Račič, po katerem se imenuje kulturno društvo Adlešiči.

Med 2. svetovno vojno (1944) je bila požgana vas Adlešiči, takrat je bila požgana tudi Vrliničeva gostilna in osnovna šola Adlešiči, ki je bila čez cesto gostilne. Lastnik gostilne Rade Vrlinič je stavbo kmalu obnovil. Prostor v gostilni je dal v uporabo za šolske namene. Tako je bil pouk od februarja 1946 do septembra 1948 v Vrliničevi hiši. Tudi do leta 1914 je bila na tem mestu osnovna šola.

Leta 1959 je Rade Vrlinič umrl in tako so naprej delo v gostilni opravljali žena Ana in hčerka Milica z možem Budislavom Milič. Leta 1974 je obrt prevzel zet Budislav Milič, ki se je priženil k hiši iz vasi Miliči.

Poleg gostinstva so se ukvarjali tudi s kmetijstvom. V letih nazaj je bilo v gostilni tudi nekaj ohceti. Še naprej pa so ohranjali specialiteto pečenega jagenčka in krvi iz krušne peči, domač kruh in še druge domače jedi. Po takratnem lastniku Budislavu, se je gostilna imenovala »Pri Budetu.«

Ko se je Budislav upokojil je bilo vprašanje, kako naprej z gostinstvom? Na domu je ostal sin Niko z ženo Anico. Ker se Niko ni videl v gostinskih vodah, se je za to odločila žena Anica in leta 1984 je prevzela obrt. Opravljala je delo v gostilni, mož Niko pa je bil avtoprevoznik. Leta 1993 je bil dodan prizidek k gostinskemu lokalu. Od tedaj sprejmejo v gostilni skupine do 50 oseb.

Sedanji lastnik Niko Milič mlajši je prevzel obrt leta 2007. Od takrat se imenuje »Okrepčevalnica Milič«. Poleg tega opravlja tudi delo v gozdarstvu (sečnja in spravilo lesa). Od leta 2004 do 2010 so v gostilni organizirali druženje harmonikarjev frajtonarjev. Leta 2010 se jih je zbralo 130. V gostilni nudijo kosila in večerje za zaključene družbe po predhodnem naročilu. Ponujajo domače jedi in odlično belokranjsko pogačo, za katero je Anica Milič leta 2012 pridobila certifikat za peko zaščitene belokranjske pogače. Leta 2016 pa je prejela najvišje priznanje, v peki belokranjske pogače.

100 letno tradicijo peke jagenčka in odojka ter krvi iz krušne peči še vedno ohranjata oče Niko Milič starejši in njegov sin, današnji lastnik gostilne Niko Milič mlajši.

Omenimo lahko še najstarejše obiskovalce, kateri že veliko let ob nedeljah obiskujejo gostilno: Marko Rožman, Jože Vlašič in Rudi Hotujec.

Na praznovanje visokega jubileja ste vljudno vabljeni danes, od 17. ure naprej.

Vir: Gostilna Milič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj