Na vsebino

100 let Čebelarskega društva Črnomelj

Člani Čebelarskega društva Črnomelj so minulo soboto slovesno obeležili 100. obletnico delovanja društva. Ob tej priložnosti so podelili priznanja zaslužnim članom, izdali zbornik in v prostorih črnomaljske knjižnice odprli čebelarsko razstavo.

Črnomaljski čebelarji za začetek svojega društva štejejo leto 1919, ko je Konrad Barle ustanovil čebelarsko društvo v Črnomlju. Društvo je skozi zgodovino doživljalo številne vzpone in padce, v zadnjih letih pa se lahko pohvali s številnimi uspehi in povečevanjem števila članov. Trenutno štejejo 118 čebelarjev, ki skrbijo za 1843 čebeljih družin.

Kot je povedal predsednik društva Dušan Milinković so pred njimi veliki izzivi. Največjo grožnjo čebelarstvu predstavljajo podnebne spremembe in uporaba pesticidov v kmetijstvu. Pomen ohranjanja čebel je v svojem nagovoru poudaril tudi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

Zaslužnim čebelarjem so ob jubileju podelili tudi priznanja. Priznanje Antona Janše III stopnje so prejeli: Damir Cvitovac, Dragoljub Paunovič, Valentin Kuhar, Brigita Rom, Jože Rožman, Ivanka Vraničar in Uroš Vranešič. Priznanje Antona Janše II stopnje pa sta prejela Slavko Kuzma in Bojan Zore.

Slovesnost sta z recitacijami popestrili Iva Kapele in Zara Kavčič, zapeli pa so moška vokalna zasedba Duma ter Erika in Peter Špehar iz Varstveno delovnega centra Črnomelj.

Fotografiral je Tomislav Urh.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj