Na vsebino

Zdravilna zelišča in vneto grlo

Razna vnetja v grlu in žrelu, ki jih spremljajo bolečine in tudi kašelj, so aktualne težave letošnje zime. Sicer pa so tudi pred tem bile pogoste težave v delovanju našega dihalnega sistema v zimskem času in tudi preko leta. Ta sistem je zaradi funkcije, ki jo ima v našem telesu, zelo izpostavljen pred raznimi zunanjimi vplivi.

Želim vas spodbuditi, da si sami (ali vaši družinski člani) pomagate z domačimi zeliščnimi pripravki. Preventivno in kurativno.

Napitek za zaščito grla

Sestavine:

- 1l tople vode

- 1 limona

- 1 žlica medu

- 1 ml propolisa na vodni osnovi

Priprava:

Iz limone ožemite sok in dodajte med in propolis. Mešanico zlijte v toplo vodo in premešajte. Napitek lahko pijete vsak dan po vadbi v notranjih prostorih ali na prostem. Takrat, ko vaše telo potrebuje povrnitev tekočine. Grlo pa bo razkuženo in zaščiteno.

Čaji za grgranje

Žajbljev čaj je primeren za grgranje in izpiranje ust ob vnetju dlesni, ustne votline ali žrela. Lahko dodate med.

Žajbljevo mleko

Ali pa segrejete mleko in mu dodate liste žajblja, počakate 10 minut in precedite. Tudi temu napitku lahko dodate med.

Čajna mešanica: enaki deli listov žajblja, rmana, poprove mete, korenin srčne moči in zeli preslice.

Čajna mešanica: enaki deli listov komarčka, poprove mete, žajblja, kamilice in zeli repika.

Čajna mešanica: enaki deli bezgovih cvetov in cvetov slezenovca ter listov žajblja.

Zeliščni čaji

Pomagali vam bodo tudi čaji iz bezga ali kamilic ali sleza ali slezenovca ali poprove mete. Te pa lahko pripravljene kot poparek pijete.

Čaj iz posamezne čajne mešanice si pripravite kot poparek. Uporabite 1 čajno žličko mešanice za 2 do 2,5 dl čaja.

Čaje za prehlade in izkašljevanje lahko pijete večkrat na dan, s tem se strinja tudi farmacevtska stroka.

Dobro pa je, da po nekaj tednih intenzivnega pitja določenega čaja ali čajne mešanice, do 3 krat na dan, prekinete s pitjem tega čaja ali čajne mešanice. Zamenjajte jo z drugim čajem ali čajno mešanico.

Korenčkov sok

Lahko si pripravite svež korenčkov sok. Dober je proti kašlju, hripavosti in zgagi.

Med in rumenjak

Pri hripavosti in kašlju si lahko pomagate tudi tako, da počasi zaužijete 1 čajno žličko mešanice medu in svežega rumenjaka, in sicer od šest do osemkrat na dan.

Obkladek

Pripravite si ga pred spanjem. Vzemite laneno ali bombažno krpo in jo prepojite z domačim žganjem. Ovijte si jo okoli vratu in pustite tako do jutra. Postopek ponovite več večerov zaporedoma in pregnali boste vnetje v grlu.

Žvečenje

Če imate suhe cvetove kamilice, jih lahko uporabite pri vnetje grla. Primeren čas za zvečenje je pol ure pred spanjem. Seveda potem preostanek izpljunete.

Podobno lahko preko dneva ali proti večeru poiščete sveže ali suhe liste žajblja. Počasi jih grizljajte in nato izpljunite. Če že imate bolečine v grlu ali pa da jih ne boste dobili.

Želim vam dober glas, prijazno sporazumevanje brez bolečin.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj