Na vsebino

Rdeča pesa, izjemna korenovka

Postopoma vstopamo v novo leto, prav gotovo si bomo ob silvestrski polnoči zaželeli veliko zdravja, predvsem zdravja.

Zato sem izbrala zapis o rdeči pesi, tej izjemni in okusni zelenjavi. Mogoče pa bodo napotek prebrali tudi tisti, ki sicer ne marajo zelenjave, ko zapišem, da rdečo peso uvrščamo med izvrstna domača »prehranska dopolnila«.

Rdeča pesa (Beta vulgaris) spada v družino metlikovk. Zanimivo je, da so jo stari Grki in Rimljani gojili zaradi listov. Dolge korenaste sorte so začeli gojiti kasneje, gotovo pa že v srednjem veku. Okrogle sorte, ki so razširjene dandanes, pa so se pojavile še kasneje.

Spada med rastline s srednjimi zahtevami po hranilnih snoveh in je brez težav zadovoljna tudi s polsenčno lego. Torej, če so vaša vrtna tla bogata s humusom in uporabljate zastirke, ni potrebno dodatno gnojenje. Nikakor pa je ne gnojite s svežim gnojem.

Če želite rdečo peso puliti že junija, potem vam svetujem, da jo sejete že v marcu ali začetku aprila. Vrstice naj bodo 25 cm narazen. Semena skalijo v enem tednu. Nekateri mlade sejance redčijo, sama tega ne počnem, saj gomolje, medtem ko dozorevajo in se različno debelijo, postopoma pulim. Bolj kot redčenje, priporočam bolj redko sejanje. Ker je v plodu več semen, zrastejo pese 2 do 4 skupaj, a naj vas to ne moti.

Če leto ni sušno, lahko izpuljene rastlinice posadite drugam. Za presajanje izberite oblačen, vlažen dan. Pred tem jim skrajšate liste, da bo izhlapevanje manjše in se bodo lažje prijele v novo podlago. Seveda negujte, zalivajte. Jaz rdeče pese ne okopavam, le pulim večje plevele in pustim kot zastirko. Če pa jo boste okopavali, pazite, da ne poškodujete gomoljev.

Lahko pa sejete še enkrat, nekako v začetku junija. Te gomolje boste pobirali vse do jeseni, predvidoma do oktobra. Lahko jih skladiščite v vlažnem pesku ali konzervirate v kisu. Kakšno leto, če tega ne utegnem, oprane gomolje preprosto skuham in zamrznem. Njeni sorodnica je blitva, zato ju ne sejte skupaj ali zaporedoma na isti gredici. Prav tako rdeče pese ne sejte kot mešano kulturo s porom, paradižnikom, krompirjem ali visokim fižolom. Njeni dobri sosedje so kolerabica, berivka, kumare in grah.

In zakaj je rdeča pesa tako zdrava? Vsebuje zelo malo maščob in beljakovin, minerale fosfor, kalij, železo, magnezij, elemente v sledeh in vitamin C, niancin, folno kislino ter oksalno kislino. V njej je 2,5 mg topnih in netopnih vlaknin in približno 8 g ogljikovih hidratov/100g. Kar je za zelenjavo relativno visok delež sladkorja (saharoze). Kuhana rdeča pesa da zelo hitro razpoložljivo energijo za šport in delo. Vsebuje tudi pigmente betalaine, ki so odgovorni za rdečo barvo ter so močni antioksidanti. Zaradi tega rdeča pesa sodi med deset vrst zelenjave z največjim antioksidativnim učinkom. Rdeče barvilo vam bo pomagalo zniževati slab holesterol v krvi, preprečilo odlaganje na stene žil, lajšalo vnetja in ščitilo celice. Skupaj z balastnimi snovmi pomaga pri težavah z želodcem in črevesno sluznico. Zavira rast rakavih tkiv.

No, tudi listi rdeče pese so seveda užitni in hranilni še danes. Mirno jih lahko pripravite dušene kot špinačo, v juhi ali ocvrete. Ali z njimi hranite vaše domače živeli. Mogoče pa preprosto položite kot zastirko ob drugim rastlinah ali položite na kompost. Vsa hranila se bodo prihodnje leto vrnila kot izvrstno gnojilo vašim posevkom.

Boršč je poznana je juha, v kateri je poleg različnega mesa in zelenjave, obvezna sestavina tudi rdeča pesa.

Rdeča pesa kot solata

Meni je rdeča pesa najljubša solatna zelenjava, ki ni zelene barve, poleg rdečega radiča seveda. Pogosto jo kombiniram s piščančjim mesom kot osrednjo jedjo, npr. rižoto. Solatni preliv zanjo naj vsebuje nasekljan česen, sol, poper in vinski kis. Mnogi jo pripravljajo tudi s krompirjem, ki naredi solato bolj pisano in hranljivo. Tako sem skozi leta moža in otroke pripravila, da so rdečo peso sprejeli kot okusno solato, ki je tedensko na našem jedilniku.

Sok rdeče pese

V ljudskem zdravilstvu je pogosto uporabljan za zniževanje vročine, za krepčilo v rasti in razvoju otrok, proti slabokrvnosti ter za dvig imunosti. Zaradi boljšega okusa in učinka ga dopolnite z jabolkom ali korenčkom ali limono ali medom.

Zdravja in dobrega počutja vam želim, poskrbite zase in za bližnje…

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj