Na vsebino

Simboli sreče v grafičnem oblikovanju

Prepričanje, da nekaj nosi srečo, je staro več kot tisoč let. Od skarabeja - magičnega hrošča v Egitu, čigar moč ščiti pred zlom in grškega modrega očesa, ki varuje pred škodoželjnimi pogledi. Od želodov, ki naj bi Vikinge varovali pred slabim vremenom. In čričkov, ki v Aziji varujejo domove pred nevarnostjo. Od bogastva, blaginje in obilja, ki ga prinašajo tako pikapolonica, kot zajčja šapa in pujsek. Od vsem dobro znane štiriperesne deteljice, ki prinese srečo in ljubezen, do slona v Indiji in zmaja na Kitajskem.

Univerzalno po celem svetu pa, s svojo posebno obliko, srečo prinaša tudi podkev. Obrnjena navzgor, se v črki U udobno namesti sreča, ki ne more pasti na tla. Tako je na tisoče in tisoče vrat okrašeno z različnimi oblikami majhnih podkvic, ki simbolično preganjajo zlo in pohlep.

Pa četudi je magičnost simbolov predvsem naša domišljija, nas simboli sreče navdušujejo s pozitivno miselnostjo. Spominjajo nas na upanje in lepe trenutke v življenju. S svojo močno sporočilnostjo so simboli sreče priljubljeni tudi v grafičnem oblikovanju, prodajnih zgodbah in oglaševanju. Kot nosilci pozitivnega sporočila vzbudijo čustva tudi pri ciljni publiki.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj