Na vsebino

Od prvega kozarca do personaliziranih steklenic

Danes je steklena embalaža ena najbolj priljubljenih trajnostnih embalaž na trgu. Pa je res temu tako? Nekatere skrbi večji ogljični odtis pri transportu takšne embalaže. Spet po drugi strani lahko steklo vsaj ponovno uporabimo. Če za nič drugega, pa za kisanje kumar.

Zgodovina proizvodnje stekla sega v čas starih civilizacij, v Egipt, Mezopotamijo, Sirijo. Obala Sredozemskega morja se v tistem času razvije v pravo središče proizvajanja stekla. Na začetku je bilo pridobivanje stekla zahteven in dolgotrajen postopek, okrog 1. stoletja našega časa pa zasledimo iznajdbo pihala. To omogoči lažjo, hitrejšo in cenejšo proizvodnjo stekla. Eno takšnih mest je bila slavna Aleksandrija.

Danes je precej lažje in cenejše priti do steklene embalaže, kar vsekakor vpliva na priljubljenost steklene embalaže. Steklo je naraven material, steklena embalaža pa se lahko ponovno uporabi. Tako je steklena embalaža dober izbor za blagovne znamke, ki pišejo svojo trajnostno zgodbo. Hkrati pa steklo pomeni prestiž. Ker se ga zlahka oblikuje po želji naročnika, je danes priljubljeno tudi personalizacija steklenih embalaž.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj