Na vsebino

Predkupna pravica v izvršilnem postopku

Bralka je poslala vprašanje iz katerega izhaja, da je solastnica do ene polovice (1/2), ki se prodaja na dražbi. Zanima jo ali jo bo sodišče obvestilo o predkupni pravici?

Odvetnik odgovarja

Samo vprašanje ni najbolj jasno. Sodišče bralke zagotovo ne bo obveščalo o predkupni pravici.

Bralka kot solastnica ima zakonito predkupno pravico, ki jo lahko uveljavlja tudi v izvršilnem postopku, vendar pod določenimi pogoji in po določenih pravilih.

Skladno z določbami Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) sodišče predkupnim upravičencem vroči odredbo o prodaji.

Kdor ima zakonito predkupno pravico na nepremičnini, ki je predmet izvršbe, ima prednost pred najugodnejšim ponudnikom, če na poziv sodišča takoj po končani javni dražbi oziroma v določenem roku po končani spletni javni dražbi izjavi, da kupuje nepremičnino pod enakimi pogoji in če najpozneje tri delovne dni pred dražbo položi varščino.

Opisano dejansko pomeni, da mora tudi predkupni upravičenec plačati varščino za sodelovanje na dražbi in se kot tak tudi prijaviti na državo. Seveda pa mu na dražbi ni potrebno dajati ponudbe in aktivno sodelovati, saj bo po končani dražbi pozvan, da poda izjavo ali kupi nepremičnino po zadnji izklicni ceni ali ne. Od podane izjave in načina prodaje nepremičnine, pa je tudi odvisno kako bo sodišče postopalo v nadaljevanju postopka.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj