Na vsebino

Osebna služnost rabe poti

Bralec je lastnik nepremičnine po kateri poteka pot, ki vodi do sosedove nepremičnine. Sosed je prosil bralca za služnost vožnje po poti. Bralca zanima ali je možno, da dovoli, da se po poti vozi samo in edino sosed, ki je sedaj lastnik, ker ne želi, da bi v primeru prodaje po poti vozili tudi novi lastniki?. Sosed ima še drugo pot do njegove nepremičnine.

Odvetnik odgovarja

Bralec in sosed lahko uredita služnost tudi tako, da bo pot uporabljal samo in edino sosed. Gre za osebno služnost natančneje služnost rabe.

Raba je osebna služnost, ki daje pravico uporabljati tujo stvar v skladu z njenim gospodarskim pomenom za potrebe imetnika služnosti. Bralec in sosed bosta morala skleniti pogodbo o ustanovitvi služnosti rabe. Na podlagi te pogodbe bo lahko samo sosed uporabljal pot na način in v obsegu določenim s pogodbo. Služnost pa se vpiše v zemljiško knjigo.

Bralec in sosed bosta lahko določila tudi čas trajanje služnosti, lahko pa se dogovorita, da služnost traja do smrti soseda. Po preteku časa za katerega je služnost ustanovljena ali v primeru smrti soseda bo služnost prenehala.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj