Na vsebino

Dodaten dopust za varstvo otroka s posebnimi potrebami

Bralko zanima kakšne pravice imajo starši otrok s posebnimi potrebami glede varstva otrok s posebnimi potrebami med počitnicami? Konkretno jo zanima ali jo pripada kakšen dopust, da bi bila lahko doma z otrokom?

Odvetnik odgovarja

Zakonodaja v Republiki Sloveniji določa za namene pomoči staršem, ki skrbijo za otroke s posebnimi potrebami več različnih pravic, s katerimi se tem družinam olajša skrb za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo.

Med te pravice spadajo tudi dodatni dnevi dopusta, ki jih vsak izmed staršev uveljavlja pri svojem delodajalcu. Podlago za ta dopust je najti v 3. odstavku 159. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki določa, da ima starš, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta. Število teh dni je lahko tudi višje odvisno tudi od kolektivne pogodbe, ki zavezuje delodajalca in njegovih internih aktov.

Žal pa je prej opisana pravica do dodatnega dni dopusta edina, ki govori o dopustu. Zakonodaja ne predvideva in ne določa kakršne koli pravice do tega, da bi lahko starši, ki imajo otroka s posebnimi potrebami bili doma med počitnicami, ko otrok ne more biti sam doma.

Imajo pa starši na voljo tudi druge institute, ki lahko olajšajo skrb za otroka in sicer pravico do dela s krajšim delovnim časom in posledično pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj