Na vsebino

Sodobne mame, sodobne babice

A vržemo eno na temo materinstva, ker že dolgo nismo? Pa dajmo. Dajmo tokrat obdelat babice, da ne bomo samo mame na tapeti. Saj veš kakšno je danes splošno prepričanje, sploh med starejšimi, o nas, sodobnih mamah.

Mi, sodobne mame, smo grozno zakomplicirane. Za otroci letamo s paketi vlažilnih robčkov in jim za vsako najmanjšo pikico brišemo roke, usta, skratka, razkužujemo jih non-stop! Mi, sodobne mame, vedno preveč kompliciramo. Kompliciramo pri hrani, ker mora biti vse prekuhano, prepasirano, najprej jim prežvečimo mi in nato ta žlička roma v otrokova usta. Vse bio, vse eko. Nič škropljeno. Vse sterilno. Solata ne sme biti iz Spara. Mi, sodobne mame, ali dojimo otroka do tretjega leta, ali pa mu po enem mesecu življenja v usta porinemo stekleničko in v dveh tednih testiramo 15 različnih proizvajalcev umetnega mleka, da za svojega pamža najdemo najboljšega. Mi, sodobne mame, ob vsakem šmrkavem nosu letimo k pediatru. Mi, sodobne mame, smo komleksne, depresivne, na dietah in kavicah.

Jaz sigurno v to kategorijo sodobnih mam ne zapadem. Več sodobne mame je v mojem možu, kot meni. Jaz sem old-school mama. Moj otrok je umazan, zato vsak dan prvo dobim vprašanje:«Pa dobro, a je ne moreš obrisat okoli ust?«. Lahko, vendar zakaj jo bi? Moji otroci se vlečejo po tleh, po travi, pesku in blatu. Delam se, da jih ne vidim, ko si dobrine matere Zemlje tlačijo v usta. Vsaka sebi in ena drugi. Moji otroci jejo vse. Dobesedno vse. Solato iz Spara, liziko iz Tuša, sladoled iz Hoferja, Lidlove slane palčke, Mercatorjeve zamrznjene zrezke. Moji dve tamali pijeta kravje mleko, ker sem ga pila tudi jaz. Jaz se držim pravila, da kar ni ubilo mene, ne bo niti njiju dveh. Ko je bila sitna, sem ji poleg svojega, v usta porinila še Alpsko mleko. Preživeli smo. Mi, ki smo vedeli in vsi ostali, ki niso vedeli. Moji dve sta opraskani, šmrkavi, z buškami. Padeta na glavo. Potolčeta si nos. Popraskata roko. Jaz hladna kot špricar z Belokranjcem. Ne vem, ali ljubega moža bolj iztiri moja zmrzal ali nove praske. Vidiš, taka sem jaz, nič preveč sodobna mama. Je pa zato naša babi bolj sodobna babi.

Včasih so bile babice doma, bodisi niso hodile v službo, bodisi so z njo kar kmalu zaključile. Moja babi je prenehala z delom na kmetiji, ko je dobila v roke nas. Od takrat dalje je skrbela samo za gospodinjstvo in nas tri. Nismo hodili v vrtec. Mama je bila dopoldan v službi, popoldan pa je z dedkom in očetom delala na po kmetiji. Babico smo videli več, kot njo.

Danes babice naših otrok več niso doma, saj so vse v službi. Babice naših otrok več ne odhajajo tako zgodaj v pokoj, saj morajo delati vsako leto dlje. Če ob roku ne dobiš vrtca, imaš resen problem. Današnje babice so veliko bolj mladostne. To pomeni, da po 50. letu še vedno skrbijo zase, hodijo na masaže, v toplice, dobivajo se s prijateljicami, frizer, kozmetičarka, potovanja, … Si predstavljaš svojo babi, da ti leta 91 reče, da gre popoldan na kavo s kolegico? Mogoče katera v centru Ljubljane, naše tu dol na vasi sigurno niso kofetkale po lokalih. Današnje babice so postale podaljšek mam. Niso babice, kakršne so bile včasih. Naša babi je svojih dveh tamalih vesela. Ampak prav tako je vesela svoje ljubega miru. Ji je to za zameriti? Mislim, da ne. Spremenilo se je razmišljanje, ker se je spremenil svet v katerem živimo. Naše nove babice so v službah cele dneve, opravljajo poklice, ki jih 30 let nazaj niso ali pa so bile samo redke na takšnih položajih. Izpostavljene so večjemu stresu. Skrb zase, ker morajo skrbeti zase. Drugače hitro letijo opazke, da so se po 50. letu zapustile. Skrb za družino. Skrb za dom. Skrb za delovno mesto. Šiht ne traja več 8 ur, šiht je kar naenkrat raztegnjen na 16 ur. Sekiraš se pred službo in še 2 uri po službi. Poleg vsega, pa jih doleti še skrb za družino svoje družine. Za naše tamale. In potem, ko mi reče, da je mir, če nas dva dni doma, ne vem ali bi bila kot mama užaljena ali kot ženska razumevajoča. Ker nisem sodobna cmerasta mama, sigurno nisem užaljena. Ampak jo popolnoma razumem. Ker se bojim, kaj vse bo na njenem mestu doletelo mene. In kakšna sodobna babi bom primorana postati sama.

Vir: Busy Blonde Blog

Polno zasedena blondinka, čistokrvna Belokranjka. S familijo, službo in podočnjaki na hrbtu. Prikrita hedonistka, ki klišejsko ljubi hrano, vino, modo in potovanja. Čisto zares in nezlagano pa obožuje svojo Belo krajino. Vsak petek si preberite njeno s sarkazmom in humorjem začinjeno razmišljanje o življenju povprečne družine v Beli krajini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj