Na vsebino

Notranje oblikovanje delavnice

V preteklem tednu sem pisal o tem, da vsak moški potrebuje delavnico. To je prostor, kjer lahko kreiramo nove stvari, ali pa popravljamo in obnavljamo obstoječe izdelke.

Glede na to, da se ukvarjam z notranjim oblikovanjem, pa bom danes govoril o oblikovanju delavnice. Morda se vam to sliši neumno, ampak verjemite, da ni.

Kaj sploh je notranje oblikovanje?

Notranje oblikovanje je ureditev prostora na način, da najbolje opravlja funkcijo, kateri je namenjen. Pri notranjem oblikovanju se vsem predmetom, ki se nahajajo v prostoru, določi njihovo mesto. Pri notranjem oblikovanju se skrbi, da vzdrževanje reda in čistoče ni preveč zahtevno. Pomemben del notranjega oblikovanja pa je seveda estetika. Dobro oblikovan prostor ne obremenjuje naših misli in v takšnem prostoru se počutimo dobro.

Na primer, kuhinja je namenjena pripravi hrane. Oblikovana mora biti tako, da so vsi pripomočki in vse sestavine, ki jih potrebujemo za ustvarjanje naših jedi, vedno pri roki. Stvari, ki jih uporabljamo pogosto, morajo biti bolj dostopne od tistih, ki jih uporabljamo redko. V kuhinji moramo imeti veliko delovnih površin, vendar ne preveč, saj se lahko hitro začnejo kopičiti nepotrebne stvari. Kuhinja mora biti dobro pregledna in ne sme biti zahtevna za čiščenje. Vsi vemo, da je kuhanje vedno bolj zabavno, kot pa pospravljanje in čiščenje.

Verjetno ste opazili, da se vse te stvari navezujejo tudi na delavnico. Delavnica mora biti maksimalno izkoriščen in funkcionalen prostor. Urejen mora biti tako, da ne delamo odvečnih korakov in da ne izgubljamo časa ter živcev po nepotrebnem. Če želimo, da delo v delavnici poteka tekoče, morajo imeti vsa orodja in materiali točno določeno mesto, kamor jih moramo po uporabi tudi pospraviti. Če želimo delo opravljati dobro, se moramo v delavnici počutiti dobro.

Po mojem mnenju je oblikovanje delavnice bolj pomembno, kot oblikovanje kateregakoli drugega prostora. Če je delavnica prostor, v katerem nas obiskujejo stranke, pa lahko izgled delavnice neposredno vpliva na naš posel. Če naša delavnica ni urejena, bodo stranke dobile vtis, da tudi druga področja našega poslovanja niso urejena.

Ohranjanje reda in čistoče je tudi na nek način notranje oblikovanje. Vsi se bomo strinjali, da pospravljen prostor izgleda popolnoma drugače, kot pa razmetan in neurejen.

Zaključim lahko, da je oblikovanje delavnice zelo pomembno. Še posebej, če je delavnica profesionalna. Dobro organiziran in urejen prostor vpliva na kakovost naših storitev, na naše počutje in na pridobivanje novih poslov. Če te stvari ne bi bile pomembne za posel, jih tudi auditorji ne bi preverjali pri svojih dobaviteljih. Vsa velika uspešna podjetja upoštevajo metoda 5S. Več o tej metodi si lahko preberete tukaj.

Omenil sem že, da smo s prijatelji končno našli delavnico v kateri bomo lahko ustvarjali, popravljali in obnavljali. Čaka nas pa še veliko oblikovanja, preden bo delavnica pripravljena za delo.

Na moji internetni strani, boste lahko spremljali napredek naša delavnica.

Menite, da je v vaši delavnici veliko prostora za izboljšave? Kontaktirajte me in skupaj bomo pogledali, kako bi lahko izboljšali produktivnost vaših zaposlenih in kvaliteto vaših storitev.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj