Na vsebino

Mečete v smeti ali probate popraviti? Ste uničevalec ali ohranjevalec?

Nobena stvar ni za vedno. Prej ali slej pridemo pred odločitev, ali se neko stvar sploh splača popravljati, ali pa je bolj ekonomično, da jo vržemo v smeti in kupimo novo. Takšne odločitve včasih niti niso tako lahke kot se slišijo.

Pred kratkim sem bil sam postavljen pred takšno odločitev. Pokvaril se je naš baterijski sesalnik in treba se je bilo odločiti, ali ga popravimo, ali kupimo novega. Star skoraj štiri leta in zato je bila odločitev še toliko težja. Ko je bil sesalnik star komaj eno leto, so nam pod garancijo zamenjali baterijo. Pričakoval sem, da bo po enem letu baterija speti šla, vendar se za čuda to ni zgodilo. Se je pa zato pojavila druga napaka. Počila je veternica in sesalnik je začel proizvajati čudne zvoke. Sesalnik je sicer še dobro opravljal svojo funkcijo, vendar vedel sem, da ne bo več dolgo.

Kaj zdaj? Najprej malo matematike. Točno takšen sesalnik lahko danes kupimo na mimovrste za 155€. V bistvu sem bil kar malo presenečen, da še vedno proizvajajo ta isti model sesalnika. To verjetno pomeni, da gre za dober sesalnik in za prodajno uspešnico. Po klicu na servis sem dobil informacijo, da del, ki bi ga bilo potrebno zamenjati košta 35€. V strošek popravila bi moral prišteti še delo, vendar ker se nekoliko razumem v zadeve, bi ga lahko zamenjal tudi sam. Pozanimal sem se še koliko stane filter, ki bi ga bilo po tolikih letih prav tako potrebno zamenjati. Skupni strošek za ves material bi bil 50€.

50€ še ni tretjina cene novega sesalnika in zato se ga bi morda celo izplačalo popravljati. Cena popravila niti ni tako visoka, vendar vprašanje je, ali dam 50€ in imam stari sesalnik, ali dodam še 105€ in kupim popolnoma novega z garancijo. Pri staremu sesalniku gre lahko vedno kaj narobe in ravno to je bila največja dilema pri odločanju. Ali se bo po tem, ko odpravim trenutno napako sesalnika, pojavila nova, še dražja napaka? Bo ponovno šla baterija?

Računajmo dalje. Glede na to, da je cena novega sesalnika 155€ in da je sesalnik star skoraj 4 leta, pomeni da nas je v teh štirih letih sesalnik mesečno koštal 3,3€. To pomeni, da če v sesalnik vložim 50€, mora ta sesalnik delati, še vsaj 15 mesec, da se investicija povrne. Pa smo spet tam. Bo sesalnik delal še vsaj 15 mesecev ali ne bo?

Kot sem že omenil, odločitev definitivno ni lahka. Na koncu pa se nisem odločal na podlagi finančnih izračunov, ampak na podlagi okoljevarstvenih izračunov. Primerjal sem, koliko smeti proizvedem, če zamenjam celotni sesalnik in koliko, če zamenjam le pokvarjeni del sesalnika ter filter. V prvem primeru je teža proizvedenih smeti 3 kg in v drugem primeru manj kot 0,4 kg.

Če danes vržemo sesalnik v smeti, to pomeni, da smo z nakupom sesalnika v štirih letih proizvajali 0,062 kg smeti na mesec. Če bi življenjsko dobo sesalnika, podaljšali vsaj za 15 mesecev, bi se mesečna proizvodnja smeti zmanjšala na 0,054 kg. Ni veliko, vendar vsak gram šteje. Da bi opravičil popravilo sesalnika, pa mora sesalnik po popravilu delati še vsaj 7 mesecev. Če bi delal manj kot 7 mesecev bi to pomenilo, da sem s popravilom proizvedel več smeti, kot če bi sesalnik zavrgel in takoj kupil novega.

Sesalnik je danes popravljen in prav radoveden sem koliko časa bo še delal. Bo delal več kot 7 mesecev in opravičil mojo odločitev iz okoljevarstvenega vidika, ali pa bo delal več kot 15 mesev in opravičil mojo odločitev tudi iz finančnega vidika.

Tukaj moram povedati, da je na odločitev vplivalo tudi dejstvo, da smo s sesalnikom zelo zadovoljni in da bi v primeru nakupa novega sesalnika po vsej verjetnosti kupili enakega.

Dejstvo je, da so življenjske dobe električnih aparatov iz leta v leto krajše. Proizvajalci namenoma proizvajajo aparate iz slabših in cenejših materialov. Na račun tega so takšni aparati cenejši in bolj privlačni za nakup, hkrati pa uporabnika prisilijo, da mora po določenem času kupiti nov aparat, kar pomeni, da proizvajalec nikoli ne bo ostal brez dela. To bi bilo vse lepo in prav, če ne bi vsak nov kupljen aparat predstavljal tudi novo smet in dodatno onesnaženje našega planeta.

Povedati moram tudi, da sem sam bolj nagnjen k ohranjanju in vzdrževanju obstoječih stvari, kot pa h kupovanju novih. Kot sem že večkrat omenil, sem velik ljubitelj starodobnikov. V neko vozilo sem pripravljen vlagati denar še dolgo po tem, ko bo večina rekla, da se to ne izplača. Res je, da novejša vozila proizvajajo manj škodljivih izpustov na cesti, nikjer pa ne dobimo podatka, koliko škodljivih snovi spustimo v naše ozračje s proizvodnjo in reciklažo takšnega vozila.

Na svetu bo vedno tako, da bomo nekateri poizkušali stvari čim dalj časa obdražiti pri funkciji. Sistem v katerem živimo, pa ima definitivno raši tiste ljudi, ki stare aparate kmalu vržejo v smeti in kupijo nove.

Kaj bi na mojem mestu naredili vi? Bi sesalnik nadomestili z novim, ali bi popravili starega?

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj