Na vsebino

Dudsi premagali gravitacijo in vreme

“Dudsi premagali gravitacijo in vreme” ali kako se je znašla plezalna stena na sredini Kolpe?

Vse se je začelo z idejo. No, sej navadno ni druge, kot da se začne z idejo. Ampak ta ideja je bila kar posebna, če že ne nekoliko predobra za pogovore ob pivi.

Belokranjske fante že dobro poznamo iz posnetkov njihovih vragolij, akrobacij in dogodivščin. Tokrat so se odločili, da naredijo korak naprej in izkušnjo ponudijo tudi ostalim - tako je nastal dogodek Gravity Challenge in prva plezalna stena na reki v Sloveniji.

Ideja o steni na splavu se je porodila ob raziskovanju reke Kolpe in njenih naravnih sten za možnost DWS plezanja. Sicer so našli eno primerno steno, a je bila ta na strani naše sosede Hrvaške. In ker to potem ne bi bilo prva DWS smer v Sloveniji, so se odločili, da bodo steno postavili kar sami na splavu.

In tako je 25. avgust 2018 postal odločilen dan za izvedbo dogodka. Začel se ni ravno najbolje. Zjutraj je kazalo, da bodo edini plezalci na steni dežne kaplje, stena, ki so jo poimenovali z elegantnim imenom Godzilla, pa bi le v svoji žalosti krasila reko. Sreča pa je bila zgleda na strani pogumnih in kmalu je posijalo sonce, prihajali so prvi tekmovalci in prvo tekmovanje v DWS plezanju v Sloveniji se je lahko pričelo.

Navodila za izgradnjo stene:

- pokličeš prijatelje na pijačo

- začneš temo o plezanju, kako in kje bi se dalo plezati pri nas

- naročiš še eno rundo

- in potem se spomneš ideje: plezalna stena na Kolpi, zakaj pa ne? Narišeš načrt, kupiš deske, milijon vijakov, super glasba, malo mišic in ta-da - plezalna stena stoji.

potem najdeš dovolj globoko vodo, pripelješ vse stvari tam, povabiš še nekaj prijateljev, da s tabo razkazujejo mišice mimoidočim

- dodaš oprimke, nekaj barve.

- stena in dogodek sta tukaj.

No, sej. Dejansko ni bilo tako. Fanti so v delo in postavitev stene vložili veliko ur dela na vročem soncu, prosti čas namenili temu, da uresničijo svoj prvi večji projekt, se rokovali z nevšečnostmi birokracije, ampak na koncu je ob pogledu na krasotico vse dobilo svoj pomen. In tako je po nekaj tednih trdnega dela nastala stena, ki v širino meri 5m in prav toliko je tudi visoka.

Zaradi potrebne globine vode za pristanek v vodo, je bilo potrebno raziskati tudi dele Kolpe, da pri padcu s stene ne bi prišlo do poškodb. In Kolpa v Primostku, v kampu Big Berry, je bila ravno pravšnje globine za izvedbo prvega takšnega tekmovanja.

Tekmovalci so bili vseh starosti in iz celotne Slovenije, tudi iz tujine. In kako je tekmovanje sploh potekalo? Za vse laike, ki ne veste, kaj pomeni DWS, zelo na kratko. DWS ali Deep-Water Soloing je tekmovanje v plezanju nad vodo. Tekmovalec ni privezan, ampak prosto pleza po steni in če pade, pade v vodo. Na Gravity Challengu so tako tekmovali vzporedno dva tekmovalca, ki sta poskusila v čim krajšem času osvojiti vrh. Med dekleti je bila zmagovalka Katarina Horvat, med moško konkurenco pa Neven Otorepec, ki prihaja izven Bele krajine, nad Gravity Challengom pa se je takoj navdušil, ko je zasledil dogodek na Facebooku.

Za vse, ki vas zanima, stena se na žalost letos že poslavlja, saj se je ohladilo, oprimki pa so odpotovali naprej na druga tekmovanja.

Upajmo, da se bo naslednje leto Godzilla nekoliko zredila, zrasla za kakšen meter in privabila še več plezalcev na svoje obline, ki se bodo borili, da jo osvojijo.

Več o dogajanju na dogodku pa si lahko ogledate v videu TUKAJ.

Vir: JK Design

Ste sanjali, da bi osvojili vrhove gora, da bi preplezali nemogoče stene, z vso močno udarili v led in naredili naslednji korak po zaledenelih slapovih, surfali po poplavljenih cestah, imeli še bolj nore ideje in jih uresničili?

No, tri Belokranjski fanti so šli na Kozice, un led so bili so zamrznjeni potoki, surfat pa so se odpravili kar v Novo Lipo. Tudi v Beli krajini nas na vsakem koraku lahko čaka nova avantura, le če jo vidimo. In če sami niste dovolj pogumni, da jo vidite, potem vabljeni da spremljate njihov vlog.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj