Na vsebino

Kaj pravi moja 6. čakra - čakra "tretjega očesa"?

Nahajamo se tik pod vrhom stebra sedmih glavnih čaker. V prvem delu smo govorili o treh nižjih materialnih čakrah, kjer preko prehoda oziroma meje na četrti oz. t.i. srčni čakri, pridemo do treh višjih duhovnih čaker.

V današnjem blogu si bomo torej pogledali drugo v nizu t.i. višjih čaker. Govorili bomo o šesti čakri ali tako imenovani ČELNI ČAKRI, poznani najbolj po imenu ČAKRA »TRETJEGA OČESA«.

Sanskrtsko ime te čakre je AJNA, kar pomeni zaznavati ali ukazovati. Pogosto to čakro imenujemo kar »tretje oko«, ki predstavlja center intuicije, svetlobe in duhovnih energij ter povezave z višjim jazom. »Tretje oko« nam omogoča, da izrazimo svojo duhovno plat v vseh stvareh, ki jih počnemo v vsakdanjem življenju.

Šesta čakra se nahaja na sredini med obrvmi, vibrira v svoji indigo modri barvi ter s svojo energijo oskrbuje celoten predel obraza in vse čutilne organe (oči, ušesa in nos). Vpliva pa tudi na male možgane (ti imajo pomembno vlogo pri krmiljenju motorike). Prek hipotalamusa in hipofize, katerih glavna naloga je uravnavanje proizvodnje hormonov, pa ta energijski center vpliva na celo telo, saj dovaja prano endokrinemu in živčnemu sistemu. Vpliva tudi na rast, metabolizem, spolni razvoj in reprodukcijo.

Šesta čakra je SEDEŽ DUŠE – svoje mesto imata tukaj zavest višjega duha in notranje videnje. Od tod izhaja naša INTUICIJA. Ta čakra krmili tudi vse procese zaznavanja in je pristojna za obdelavo vseh informacij in čutnih vtisov. Šesta čakra nam omogoča, da gledamo tako navznoter, v samega sebe, kot tudi navzven, v zunanji svet.

Ljudje, ki imajo šesto čakro v RAVNOVESJU, imajo neposredno in nepopačeno zaznavanje, sposobnost globokega spoznanja, buden um, velike umske sposobnosti in razvito domišljijo. Ljudje z močno šesto čakro zaupajo življenju.

Za zdravje in uravnoteženost je bistvenega pomena, da je posameznik zmožen vizualiziranja, da jasno vidi svoje cilje v življenju, kje želi biti in katere korake je potrebno narediti, da pride do željenega cilja.

PREMOČNA šesta čakra se na duševni ravni kaže s poveličevanjem samega sebe, hlepenjem po moči in sebičnosti. V ospredje stopijo materialne težnje in zadovoljevanje telesnih potreb. Posameznik s prekomernim pretokom skozi šesto čakro bo imel velike zamisli in ambicije, vendar nobenega načrta ali sredstev, kako jih uresničiti. Manjka jim vztrajnosti, misli so lahko obsesivne, spremlja jih paranoično vedenje, poleg tega pa je pogost tudi prevelik ego.

Premočno delovanje šeste čakre se na telesni ravni lahko pokaže v obliki glavobola ali migrene, lahko pa se pojavijo tudi motnje ravnotežja.

Prekomerna energija v šesti čakri je pogosto lahko znak neravnovesja v spodnjih čakrah, še posebej v primeru primanjkljaja energije v korenski čakri, ko ni dovolj energije za ozemljitev osebe in se tako oseba vse bolj oddaljuje od resničnosti.

ŠIBKA šesta čakra povzroča raztresenost uma in zmedenost, ki lahko vodi celo v blodnje in izgubo stika z realnostjo. Znaki blokade v tej čakri so tudi pomanjkanje orientacije in občutek, da nič nima pravega smisla. Taki ljudje imajo občutek, da jim življenje nalaga samo naloge, ki jih preobremenjujejo, zato se počutijo nemočne in niso sposobni sprejemati odločitve.

Oseba s premajhnim pretokom energije skozi šesto čakro je običajno egocentrična in zaprta vas. Njihovo »tretje oko« se osredotoča pretežno le navznoter, tako da imajo take osebe posledično težave z razumevanjem sveta okoli sebe. Slabša pretočnost vpliva na zmanjšano sposobnost pomnjenja in slabše kognitivne funkcije, prav tako pa se slabšajo tudi odnosi z najbližjimi zaradi pomanjkanja motivacije za njihovo vzdrževanje.

Posledica šibke šeste čakre na telesnem nivoju so obolenja obraznih mišic in vnetje ušes.

Blokade te čakre pa pripeljejo tudi do različnih motenj vida in težav z očmi (vnetje očesne veznice ali ječmen).

Neravnovesje šeste čakre je odgovorno za obolenja živčnega sistema ali možganov, torej nevrološke in kognitivne težave, vključno z bolečinami v hrbtu, možganskimi tumorji, možganskimi kapmi, prav tako težave z vidom. Pri tem nam bo zagotovo v pomoč aktivacija šeste čakre.

ČAKRA

ČELNA ČAKRA – »TRETJE OKO«

Sanskrtsko ime:

AJNA

Barva:

INDIGO MODRA

Element:

/

Mantra:

»KSHAM« / »OM«

Zvok:

»I«

Telesna pozicija:

Med obrvmi, v sredini čela, nad korenom nosu

Žleze:

Hipofiza

Glavna tematika:

Intuicija, modrost, neposredna zaznava, fantazija

Čut:

»Šesti čut« – nadčutna zaznava

Vpliva na:

Mali možgani, oči, obraz, ušesa, nos, obnosne votline, hormonski sistem, živčni sistem

Pozitivni duševni vidiki:

Medsebojna povezanost duš, samozavest, ustvarjalna energija, intuicija, razsvetljenje, zdravilna energija, moč predstave, odprtost za nove zamisli, nadzor lastnih misli

Negativni duševni vidiki:

Samozaverovanost, povzdigovanje samega sebe, hlepenje, volja po (pre)moči, neodgovornost

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Glavobol, obolenja slušnih organov, težave z očmi, slabovidnost, naglušnost, vnetja obnosnih votlin, obolenja živčnega sistema

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Težave s koncentracijo in učenjem, uhajanje misli, strahovi, strah pred nesmislom, nenehno bolestno iskanje smisla, praznoverje, duševna zmedenost

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 6. ČAKRE:

*Kadar je možno pojdite na nočni SPREHOD. Glejte v zvezdnato nebo in začutite mir, tišino in moč noči.

*Poživite svojo domišljijo s KNJIGAMI. Branje domišljijskih romanov in pravljic spodbuja delovanje šeste čakre.

*Kupite si nekaj kosov novih oblačil v INDIGO ali temno modri barvi. Te barve uporabite tudi pri opremljanju stanovanja (blazine, temno modri predmeti, okraski, prt, okrasna zavesa ipd.).

*Pripravite si zvezek in si začnite zapisovati svoje SANJE. Takoj, ko se prebudite, si v nekaj točkah zapišite, kar si vam je uspelo zapomniti iz sanj. Ostale bodo zapisane, vtisnile se vam bodo v spomin, oživela bo domišljija.

*Ples TRANCE DANCE, ki prebuja lastno intuicijo. Gibi so preprosti in se ponavljajo.

*Izgovarjanje samoglasnika »I« spodbuja delovanje šeste čakre. Sedite vzravnamo, globoko vdihnite skozi nos in pri izdihu izgovorite glas »I«. Vajo ponavljajte 5 minut.

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Odpiram se svoji notranji svetlobi.«

»Vem, da moje notranje vodstvo pozna vse odgovore na moja vprašanja.«

»Moj stik z intuicijo in domišljijo je vzpostavljen.«

»Sem ljubljen otrok vesolja.«

Naj vam sivina novembrskih dni umiri telo in duha, kajti prišel je čas za počitek!

Čas, ko si moramo počasi nabirati energijo, da bomo lahko spomladi znova »vzklili« v vsej svoji lepoti.

Takšni kratki in mračni dnevi so tukaj s svojim razlogom in namenom.

Prisluhnite ritmu narave ter uskladite vašo dušo in telo z energijo jesensko zimskega časa.

KSHAAAAAAAAM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj