Na vsebino

Kaj pravi moja 4. čakra - srčna čakra?

Nahajamo se že globoko v poletju, ki je po TKM čas elementa ognja oz. SRCA, energije srčnega tipa in prav tako srčne čakre, ki je globoko povezana z vsem, kar doživljamo, saj morajo vsa čustva najprej skozi srce oz. srčno čakro, da jih lahko kot taka sploh občutimo.

Danes bomo torej govorili o četrti čakri ali tako imenovani SRČNI ČAKRI, poznani tudi po imenu PRSNA ČAKRA.

Sanskrtsko ime te čakre je ANAHATA in predstavlja energijski center ljubezni, harmonije, varnosti, sočutja in povezanosti.

Četrta čakra leži v višini srca v sredini prsi in se odpira naprej ter vibrira v svoji osnovni zeleni barvi. Povezujemo pa jo tudi z rožnato barvo (rdeča + bela), barvo (samo)ljubezni, varnosti in topline.

Srčna čakra je zadolžena za krepitev in poživitev celotnega prsnega koša (tudi njegovih notranjih organov). S svojo energijo oskrbuje kri, krvni obtok, zgornji del hrbta, ramena, dlani in roke (te skrbijo za neposredno povezavo z zunanjim svetom).

Srčna čakra je povezana tudi s sapnicami in spodnjem delom pljuč (dihanje). K njej prištevamo tudi priželjc (timus) – žleza, ki skrbi za telesne obrambne moči in je odgovorna za imunski sistem celotnega telesa.

Četrta čakra je središče zdravljenja, naklonjenostim ljubezni in predanosti.

Pomeni tudi prehod treh spodnjih čaker, ki so s telesnega in čustvenega vidika temelj našega življenja, k trem zgornjim čakram, ki predstavljajo najvišjo raven človekove zavesti.

Predstavlja torej most med tremi nižjimi čakrami materije ter zgornjimi čakrami duhovnosti. Ta center nam omogoča, da ljubimo sebe in druge, da znamo sprejemati in dajati ljubezen. Je naš center vere in zaupanja ter odkritosrčnosti in bližine.

Srčna čakra ni le sredinska med vsemi glavnimi čakrami, temveč je srce tudi središče vsega, kar čutimo in počnemo. V srcu po TKM prebiva naš Duh ali Shen, torej naše bistvo.

Ljudje, ki imajo četrto čakro v RAVNOVESJU, so odprte narave in se ne bojijo ničesar, saj življenje sprejemajo točno takšno kot je, tudi če vmes ni vse rožnato, saj zaupajo in verjamejo v višje dobro. Take osebe so družabne, vesele, srčne in znajo prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Sebe in druge sprejemajo in odobravajo brez kakršnihkoli sebičnih interesov. Odprti so za za pesništvo, slikarstvo in glasbo.

PREMOČNA četrta čakra je odgovorna za prekomerno ljubezen in skrb za bližnjega, ki lahko pelje v popolno žrtvovanje za druge (sindrom rešitelja). Če je srce preveč odprto, preveč prevzemamo nase, preveč čutimo in nas prevzame bolečina drugega. Imajo pa take osebe načeloma veliko energije in ne znajo biti pri miru ter hitro postanejo nemirni in nervozni.

Na drugi strani pa se blokade (premajhna pretočnost) lahko kažejo tudi kot ravnodušnost, žalost, nestrpnost, neljubeznivost ipd. Take osebe imajo potem le malo empatije, da o sočutju niti ne govorimo.

ŠIBKA četrta čakra se kot neravnovesje na telesni ravni kaže v obliki težav s srcem (kardiovaskularnih) in obolenji dihalnih poti: motnje srčnega ritma, angina pectoris, ateroskleroza in celo srčni infarkt, kašelj, prehladi, bronhitis, astma in pljučnica. Znaki šibke četrte čakre so lahko tudi napetosti in bolečine v ramenih ali revmatske težave v rokah in sklepih prstov. Pokazatelj šibke čakre je tudi oslabljen imunski sistem ali alergije.

Kožna obolenja se lahko sicer pojavijo iz različnih vzrokov (povezano je z neravnovesjem v drugih čakrah), je pa priporočljivo, da pri kakršnihkoli težavah s kožo, poskrbite tudi za aktivacijo in optimalno delovanje srčne čakre.

Zaradi premajhnega pretoka energije se take osebe počutijo nepovezane in imajo premalo energije. Taki posamezniki svoje samovrednosti ne vidijo skozi lastne oči, ampak skozi oči drugih.

Srčna čakra se lahko poškoduje kadarkoli: npr. v otroštvu, če nas starši na kakršenkoli način prevečkrat zavrnejo. Če imamo občutek, da nas nihče zares ne vidi, sliši, čuti, kot otrok hitro zapremo svoje srce ter obstanemo v žalosti in osamljenosti. Te iste občutke kasneje nosimo s seboj tudi v odraslost.

Tudi v odrasli dobi lahko zaradi slabih izkušenj ali travmatičnih doživetij, zapremo srčno čakro, če ne čutimo več ljubezni do nekoga ali on do nas. Ker ne želimo biti več ranjeni, zaradi zavračanja stikov dobesedno upočasnimo pretok energije skozi celotno telo, zapremo svojo srčno čakro in se zapremo sami vase.

Odprta srčna čakra je ključ do izpopolnjujočih in radostnih odnosov, veselja v duši, naših srčnih želja ter vsesplošne radosti, lahkotnosti in zaupanja.

ČAKRA

SRČNA ČAKRA

Sanskrtsko ime:

ANAHATA

Barva:

ZELENA ali ROŽNATA

Element:

ZRAK

Mantra:

»JAM«

Zvok:

Odprt »A«

Telesna pozicija:

Sredina prsnega koša v višini srca

Žleze:

Priželjc oz. timus

Glavna tematika:

Ljubezen, človečnost, sočutje, naklonjenost, varnost, empatija

Čut:

Otip – občutenje pri medosebnih odnosih

Vpliva na:

Srce, pljuča, kri in krvni obtok oz. cirkulacijo, koža, roka, dlani, ramena, gornji del hrbta, prsni koš, bronhiji

Pozitivni duševni vidiki:

Ljubezen do bližnjega, medčloveška toplina, pripadnost skupini, občutek svoje lastne vrednosti, umetniško izražanje, strpnost, odprtost, sposobnost vzpostavljanja distance

Negativni duševni vidiki:

Zaverovanost, zagledanost vase, nadutost, brezsrčnost, zagrenjenost, trdosrčnost

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Motnje v delovanju srca, bolečine v prsnem košu, previsok in prenizek krvni tlak, pljučne bolezni, težave z dihanjem, prehladna obolenja, bolečine v gornjem delu hrbta, bolečine v ramenih

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Brezčutnost, občutek osamljenosti, težave pri vzpostavljanju stikov, ljudomrznost, nemoč vzpostavljanja zdrave distance

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 4. ČAKRE:

*Pojdite v NARAVO – izberite si zelene pokrajine, jase, travnike ali gozdove in se naužijte njihove blagodejne energije.

* Obkrožite se z ŽIVALICAMI in OTROKI – so zelo čist medij, čista esenca ljubezni, zato nas njihova bližina napolni s prav posebno energijo in radostjo.

*Izgovarjanje samoglasnika »A« spodbuja delovanje srčne čakre. Sedite vzravnano, globoko vdihnite skozi nos in pri izdihu izgovorite glas »A«. Vajo ponavljajte 5 minut.

*Bodite LJUBEČI do sebe in se razvajajte. Privoščite si masažo ali si vzemite nekaj ur samo zase. Počnite vse to, kar vas radosti in prižiga vašo iskrico v očeh.

*Izbirajte zelena/roza oblačila, stanovanje opremite z zelenimi/roza dodatki, zavesami in okrasnimi rastlinami.

*Bodite ljubeči do partnerja, družine, prijateljev in sebe. Enako pa tudi do svojih hišnih ljubljenčkov in rastlinic.

*Poslušajte svetlo in vedro glasbo, npr. Mozarta, Haydna, Bacha ipd.

*Čim več se OBJEMAJTE, veliko se smejte in si tudi na glas povejte, da se imate radi, saj se s tem na hormonski ravni sprošča veliko hormona oksitocina, ki ga potrebujemo vsi, da se počutimo bolj ljubljeno in varno. To so tri najboljša in najcenejša zdravila tega sveta.

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Svoje srce odpiram za dajanje in sprejemanje ljubezni.«

»Rad/a se imam in rad/a imam druge ljudi.«

»Moja sočutnost mi pomaga, da se povezujem z vsemi živimi bitji.«

»Tudi, ko sem odprt/a, sem še vedno varen/na.«

»Ljubim se takšnega/no, kakršen/a sem.«

Zaprite oči. Na široko odprite svoj prsni koš in zadihajte s polnimi pljuči. Pri tem vizualizirajte kako zelena in/ali roza barva polnita vaše srce in kako se ta barvna energija razširja po celem vašem telesu ter ga prepoji s čisto ljubeznijo in veseljem!

JAAAAAAAM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj