Na vsebino

Direkt v čelo (20)

Foto: Big Berry
Foto: Big Berry

Kaj je to tebi?

Ja, velikokrat slišim kaj takšnega ali podobnega. Gre namreč za katero od mojih storitev, od katerih živim.

  • »Boš lahko to povedal na radiu?«
  • »Bom, seveda, ampak to znese toliko in toliko ..«
  • »Kako? Pa ne moreš to kar tak povedat?«

V bistvu je povedat še najlažje in še najmanj. Potrebuješ pa radijsko dovoljenje, ki stane, potrebuješ oddajnik in povezavo z njim, ki nista ravno poceni, potrebuješ en kup opreme, ki se je ne vidi, ampak si jo moral kupiti, da lahko sploh oddajaš. Plačam davke, plačam prispevke, frekvenčnino, plačam ponudniku telekomunikacij, plačam elektriko, plačam ogrevanje in še marsikaj.

Tudi pri popustih je podobno.

  • »Čuj, kulk mam ja popusta za reklamo?«
  • »Pojma nimam. Kulk reklame bi pa naroču? Pol leta, leto…?«
  • »A ne, ene pet reklam na dan, 4 dane.«

Naj sploh kaj komentiram? Tudi, če sem v določenem lokalu vsak dan, še nikoli nisem vprašal koliko popusta imam zaradi tega na naročeno.

  • »Si mogoče prost na ta datum? Bi lahko povezoval en dogodek?«
  • »Sem, baš sm fraj. Lahko se zmenimo.«
  • »Kulko to kaj pride?«

Povem. Se mu zdi veliko. Ne pomisli pa, da velik del honorarja dam za brivca in frizerja, ne morem bit vedno v isti obleki, srajc imam kar nekaj, pa še vedno jih moram obnavljat. Nekaj zaradi tega, ker se jim pozna, da niso več nove, nekaj pa zaradi tega, ker so se »skrčile«. Tudi čevlje rabim in pas je del obvezne opreme. Se ti še zdi veliko?

Tudi na spletni strani, ki jo ravnokar prebiraš, stroški niso majhni in že leta se z občinami borim za dostojen košček pogače, da bi lahko delali na način, ki smo si ga zastavili. In ko potem nekomu ponudim redne mesečne objave za neko malenkost v € me ta čudno pogleda in reče:

»Ja sm misnla, da mate vi to zastojn«.

Sej mamo, ampak od tega »zastojn« težko pridemo skozi mesec. Tudi tukaj so davki in prispevki, tudi splet potrebuje električno energijo, res da v manjši meri kot radio, pa vendarle. Najemnina serverja ni primerljiva z najemnino m2 na Plešivici, kjer imamo radijski oddajnik, pa vseeno jo je potrebno plačevati vsak mesec itd.

Kako pa sam gledam na storitve drugih? Na podoben način?

Ne, verjemite mi, da ne. Zavedam se, da je v svojo storitev vložil kar nekaj dela, verjetno tudi opreme. Pa četudi ne bi vložil ne enega ne drugega, ima znanje, ki ga jaz na tem področju nimam. In to je tisto kar moramo ceniti. In zato ga plačam.

Lahko njemu, ne?

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj