Na vsebino

Bela krajina

Vsake toliko moram pojasnjevati od kod prihajam. Da sem iz Bele krajine. Starejši vejo kje to je, mlajši prvi dve sekundi gledajo kot tele v nova vrata. In potem ga vprašam: »Si že bil v Beli krajini?« Najprej šokiran in zmeden pogled, pogled pa pokroviteljski in mačo odgovor: »JA. Tam sem se peljal na morje!«

Reklamni zapis o Beli krajini bi se glasil takole:

"Dežela belih brez in reke Kolpe vas na sončni strani Gorjancev vabi, da jo obiščete. Spoznajte gostoljubne ljudi, ki vam ob belokranjski pogači in pečenemu jagenjčku ponudijo kozarec Metliške črnine. Spomladi se sprehodite skozi steljnike, v poletnih vročih dneh se okopajte v čudoviti reki Kolpi, jeseni pa ne pozabite obiskati vinogradov in vinskih kleti!"

Realni zapis od kod prihajam, ko nekomu povem da sem iz Bele krajine pa....poglej:

Če slučajno v Novem mestu zalutaš proti jugu, se po luknjasti cesti polni tovornjakov v dobre pol ure pripelješ k nam. V Metliko. Iz Podgurja na sončno stran. Pozimi nimaš tu kaj dosti početi, zato pridi raje spomladi. Najbolje maja, ker takrat je Vinska vigred. Ne veš kaj je to? Sram te bodi. Očitno ne piješ vina. Junija je v Črnomlju Jurjevanje, potem pri drugih sosedih še Semiška ohcet. Poguglej, tam najdeš vse informacije.

Poletje v Beli krajini je super! Kolpa je res topla. Sploh če je poletje takšno, kot smo ga imeli letos. Meni se v tisti gužvi ni dalo sončiti belega trebuha, zato sem obisk kopališč raje spremljala preko Facebooku. In povem ti, bila je gužva. Taka gužva, da jaz svojega vozička in kamion igrač, rokavčkov in lopatk ne bi imela kje parkirati. Da ne bodo služili samo dalmatinski in piranski gostinci, malo lahko še naši domači.

Jeseni je obisk priporočljiv, ker je povsod naokoli polno vinogradov. Sigurno imaš tukaj kakšnega sorodnika in prideš na trgatev. Takrat ti postrežemo vse kar imamo, od pogače, kuhane šunke, jagenjčka iz ražnja, domačih piškotov in potice in ti se vrneš domov sit in srečen. S polnim avtom domačih jajc, krompirja in polno gajbico grozdja. Gospodinja potem za tabo še cel večer pomiva, gospodar pa sam kot norc pere gajbice. Ampak ti misliš, da si nas neizmerno osrečil, saj komaj čakamo da prideš.

Seveda pa Bela krajina ni samo Metlika. Tukaj sta še Črnomelj in Semič. Vendar je vsem trem skupno nočno življenje. Ki ga ni. Sem ne moreš priti žurat, ker zadnji večji žur je bil enkrat v 90. Takrat ko še niso imeli mobitelov, pa so se dejansko dobivali v diskačih. Če pa se že odločiš za večerni sprehod po mestu, ti priporočam da to storiš 31.10. Prazne ulice, ki spominjajo na scene iz horor filmov, se bodo s kuliso najbolje poistovetile ravno na Halloween. Če te še ni bilo na noč čarovnic strah, te bo takrat.

Naslednjič, ko te bom vprašala, če si že bil v Beli krajini, mi prosim ne odgovori: "Ja, tam sem se peljal na morje!" Ošpice dobim ko to slišim. Raje se zlaži. Ampak ker lagati ni lepo, se usedi v avto in pridi k nam. Obljubim, da ti pokažem veliko več, kot sem omenila zgoraj. Poleg ti pa še spečem pogačo in nalijem deci črnine. Le kako bi me lahko zavrnil!

Bela krajina

Vir: Busy Blonde Blog

Polno zasedena blondinka, čistokrvna Belokranjka. S familijo, službo in podočnjaki na hrbtu. Prikrita hedonistka, ki klišejsko ljubi hrano, vino, modo in potovanja. Čisto zares in nezlagano pa obožuje svojo Belo krajino. Vsak petek si preberite njeno s sarkazmom in humorjem začinjeno razmišljanje o življenju povprečne družine v Beli krajini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj