Na vsebino

Poletne aktivnosti v MC BIT

Mladinski center BIT Črnomelj je mladinska organizacija, katere namen je spodbujanje in »upgrade« lokalne mladine, da se lahko svobodno izražajo, spoznajo sebe in svet okoli sebe, svoje možnosti, realizirajo svoje ideje in razvijajo svoje sposobnosti in kompetence. Skozi lokalne in mednarodne projekte bomo v poletnih mesecih izvedli naslednje aktivnosti: fotografski natečaj, delavnice za družbeno solidarnost, promocijo akcije »Heroji furajo v pižamah«, delavnice za oblikovanje strategije za mlade v občini Črnomelj, koncert v okviru projekta MVP – Mladi v praksi in soorganizirali največji poletni festival v Črnomlju – Črnfest.

V okviru projekta »Power on Competencies« smo objavili fotografski natečaj, katerega tema je mladinsko opolnomočenje in medvrstniško učenje. Na natečaj se lahko med 25.7. in 15.8. prijavite z avtorsko fotografijo, ki upodablja dogodke druženja, mreženja, informiranja, izobraževanja, ki prikazuje mladinsko opolnomočenje in medvrstniško učenje. Natečaj je namenjen mladim od 15 – 30 let, ne glede na znanje in izkušnje. Komisija bo izbrala 5 fotografij, ki bodo razstavljene v okviru koncerta 20. avgusta 2021. Za prijavo na natečaj pošljite svoje osebne podatke in fotografijo na e-mail [email protected]. V okviru tega projekta bomo v začetku septembra organizirali dve svetovni kavarni, na katerih se boste lahko s svojimi vrstniki pogovarjali o družbenih problemih, digitalnem državljanstvu, mladinskemu opolnomočenju in vključevanju v lokalno skupnost.

O podobnih družbenih problemih, predvsem človekovih pravicah v povezavi digitalno pismenostjo se v MC BIT ukvarjamo v sklopu projekta Brave New You – Reloaded. V juniju smo uspešno izvedli delavnico z gimnazijci Srednje šole Črnomelj, ki so se v aktivnosti »Stopi korak naprej« zavedli privilegiranosti okolja v katerem živijo in spoznali, da niso realnosti vseh ljudi enake. Skozi diskusijo smo opredelili kaj je sovražni govor in kako ga prepoznamo na spletu ter z gimnazijci našli rešitve za sovražno govor. Družbene probleme rasizma, diskriminacije in podobnih škodljivih praks naslavljamo v aktivnostih kot so »Zgodba dveh mest«, ki bo na sporedu 3. avgusta in »Vpliv interneta«, ki se je lahko udeležite 17. avgusta 2021. Informacije o lokaciji in podrobnejše opise aktivnosti najdete na družbenih omrežjih MC BIT ali na spletni strani.

Si morda na družbenih omrežjih ali v katerem izmed lokalov zasledil_a napise »Ženske so boljše voznice kot moški« ali »Starše v pižami pred klubom je lažje preživeti kot prometno nesrečo pod vplivom alkohola«? To poletje se MC BIT pridružuje akciji zavoda Vozim, ki se imenuje »Heroji furajo v pižamah«, iniciativi za manj voženj pod vplivom alkohola. Črnomelj bo 14. občina, ki se bo pridružila projektu v četrti sezoni izvajanja. Cilj iniciative je ozavestiti mlade o tveganjih vožnje pod vplivom alkohola, vplivati na zavedanje tega škodljivega početja, zmanjšati prometne nesreče in aktivirati odločevalce, da sprejmejo ukrepe, ki bi koristili mladim v lokalnem okolju. V oktobru bomo organizirali delavnice za mlade, kjer bomo skupaj predebatirali s kakšnimi problemi se soočamo v našem kraju in kako bi jih lahko rešili na čim bolj inovativne načine. Prav tako bomo jeseni organizirali javni posvet mladih in odločevalcev, na katerem bomo govorili o prometni varnosti in škodljivosti voženj pod vplivom alkohola.

V sodelovanju z občino Črnomelj letos pripravljamo novo strategijo za mlade v občini Črnomelj. Preko raziskav – anket in fokusnih skupin, smo že dobili veliko zanimivih predlogov mladih, ki si želijo izboljšati lokalno okolje, da bi bilo bolj prijazno mladim. Na to temo bomo izvedli še dve delavnici na katere vabimo vse mlade, ki jim je mar v kakšnem mestu živijo in imajo predloge za izboljšave. Naslednji dve delavnici bosta 13. avgusta in 3. septembra, k udeležbi pa vabimo prav vse, ki vam je mar v kakšnem mestu boste živeli v naslednjih nekaj letih.

Za konec pa češnjica na torti, saj poletje v MC BIT zaključujemo v bolj zabavnem duhu. V sklopu projekta MVP – Mladi v praksi bomo 20. avgusta 2021 pred gradom v Črnomlju izvedli zadnji koncert v ciklu, nastopili bosta dve glasbeni skupini Kontradikshn in U$IŁ. Kontradikshn so elektro-rock mašina, novodobna mešanica Depeche Mode in Prodigy, U$IŁ pa kitarsko- bobnarski tandem, ki raziskuje izraz minimalističnega, močnega in lepega. Vstopnine ni. Koncertu v sledečem tednu sledi festival glasbe, gledališča, kulinarike, športa, smeha in otroškega rajanja. En in edini – Črnfest.

Mladinski center BIT ni zaprta organizacija, je namenjena prav vsem mladim Belokranjcem, starim od 15 pa vse do 30 let, ki bi radi »več od lajfa«. Z veseljem odgovorimo na vsa vaša vprašanja, vas peljemo po svetu in izobražujemo na različne teme, vam pomagamo ali se z vami le pogovorimo.

Avtor: Eva Jančar

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj