Na vsebino

Zračni boji nad Prilozjem

Foto: Modelarsko društvo Bela krajina
Foto: Modelarsko društvo Bela krajina

Na športnem letališču v Prilozju se je danes v organizaciji Modelarskega društva Bela krajina in Kluba mladih tehnikov Koper začelo evropsko prvenstvo v zračnih bojih z radijsko vodenimi modeli letal. Prvenstva, ki bo trajalo vse do nedelje, 20. avgusta, se udeležuje 67 tekmovalcev iz osmih evropskih držav.

Tekmuje se z doma izdelanimi modeli letal, ki so se uporabljala med I. in II. svetovno vojno. Modeli za seboj vlečejo 15-metrski trak iz krep papirja. Cilj pilotov je pretrgati čim več trakov nasprotnikovih letal in ohraniti svoj trak nepoškodovan. V zraku je hkrati do sedem modelov, ki se lovijo med seboj in skušajo nabrat čim več trakov. Modele letal poganjajo motorčki na notranje izgorevanje s prostornino od 2.5 ccm do 4 ccm.

Modeli II. svetovne vojne so hitri in okretni, zato je tekma z njimi zelo dinamična. Modeli iz I. svetovne vojne so običajno počasnejši, vendar se modelarji bolj potrudijo pri njihovi gradnji in poskrbijo za vse detajle, zato so ti modeli med tekmo še posebej zanimivi za opazovanje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj