Na vsebino

Žana Pintarič - prva Belokranjka, ki bo sodelovala na olimpijskih igrah

Lokostrelka Žana Pintarič se je uvrstila na olimpijske igre v Parizu in bo prva Slovenka v tem športu na OI, pred tem so se na igre uvrstili le lokostrelci.

Kvote za olimpijske igre lahko lokostrelci in lokostrelke osvojijo z uvrstitvijo na vnaprej določenih tekmovanjih, preostanek mest pa se podeli glede na uvrstitev na svetovni lestvici.

Žana Pintarič trenutno zaseda 49. mesto med ženskami z ukrivljenim lokom, kar pomeni, da je bila Sloveniji podeljena ženska kvota za OI.

Dvajsetletna Žana iz Lokostrelskega kluba Paradoks je 107 točk na svetovni lestvici osvojila z 9. mestom na lanskem svetovnem prvenstvu v Berlinu, 9. mestom na svetovnem pokalu v Antalyi letos, 17. mestom na svetovnem pokalu v Šanghaju in na evropskem prvenstvu v Essnu, 17. mestom v dvorani v Nimesu lani in 28. mestom v Las Vegasu letos.

V le dveh letih streljanja za člansko reprezentanco ji je uspelo osvojiti sanje in cilj vsake lokostrelke ukrivljenega loka: nastop na olimpijskih igrah. Žana bo Slovenijo zastopala kot ena od 64 lokostrelk iz 40 držav. Je prva slovenska lokostrelka, ki se bo udeležila olimpijskih iger.

Žana trenira že enajsto leto in že ves čas odločno stopa po poti svojih želja. Uspešno usklajuje izobraževanje, treninge, tekme in družabno življenje.

V črnomaljskem LK Paradoks je za tarčno lokostrelstvo njena trenerka Lilijana Zvonka Grahek (Lili), za poljsko lokostrelstvo pa Branko Vardić. LK Paradoks je že imel svojo predstavnico na mladinskih olimpijskih igrah leta 2014, ko je Slovenijo zastopala Ivana Laharnar. Tokrat pa so posegli še više in pokazali kaj Belokranjci zmoremo, ko sodelujemo.

"Zahvala gre vsem posameznikom, ki so verjeli v našo vizijo, vsem donatorjem, Adrii Dom Črnomelj, SK Košutnjak, predvsem pa staršem vseh vadečih, Občini Črnomelj in Občini Semič, katere občanka je Žana," so sporočili iz LK Paradoks.

Vir: LZS, LK Paradoks

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj