Na vsebino

Tura PD Črnomelj na Stol

Vodniki planinskega društva Črnomelj smo v nedeljo končno izpeljali že nekaj let prestavljano planinsko turo na prvaka Karavank – Stol. Kar tri leta zapored smo imeli smolo z vremenom, letos pa se nam je končno nasmehnila sreča. Šestnajst se nas je zbralo v zgodnjih nedeljskih urah in z osebnimi avtomobili smo se odpeljali na izhodišče ture pri Žirovnici.

Dan je veliko obetal, ko smo zakoračili po delno poledeneli poti proti Valvazorjevemu domu pod Stolom. Trije udeleženci so se odločili za »uživaško« varianto po planinah pod Stolom, ostali pa smo smo se napotili po lepo shojeni gazi do Žirovniške planine ter nato po žirovniški poti strmo navzgor proti vrhu. Dan je bil prekrasen, širni razgledi so se nam odpirali malodane po vsej Sloveniji, kolikor više smo se vzpenjali. Snega je bilo občutno premalo, gaz je bila mestoma poledenela, vendar nam to z ustrezno opremo ni delalo posebnih težav. Očak Triglav se je bohotil na zahodu, nad meglicami nekje daleč na jugu smo prepoznali Snežnik. »Tako lepo je, da je že kar kičasto ...« je izjavil nekdo. Venomer znova smo se ustavljali in občudovali božanske razglede.

S sedelca med Malim in Velikim Stolom smo krenili po strmi snežni vesini levo in hitro dosegli vrh Stola. Pogled na sosednjo Avstrijo je jemal dih (ali pa ga je delno pobiral kar močan veter), tako da smo se po skupinskem fotografiranju kar hitro spobrali z izpostavljenega vrha. Mraz je grizel do kosti, zima je pokazala svoje zobe.

Po krajšem počitku v zavetju smo sestopili po poti vzpona proti Valvazorjevemu domu. Sneg se je malce ojužal in poledenela podlaga pod njim je povzročila marsikateri padec na zadnjo plat, na srečo brez posledic. Na analizi ture v Valvazorju smo si bili edini, da smo doživeli nepozaben zimski dan v kraljestvu karavanških vršacev. Vsi dvomi in strahovi o zimskem vzponu so se razblinili, kajti tudi zimska tura v visokogorje je lahko z ustrezno opremo in vodenjem povsem varna in polna nepozabnih doživetij.

Zatorej lepo povabljeni, da se nam pridružite na kateri od bodočih tur našega društva. Ne bo vam žal!

Vir: PD Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj