Na vsebino

Pohod na izvir Kolpe

Dijaki programov strojni tehniki in oblikovalec kovin-orodjar so v petek, 7. aprila 2023, v okviru športnih dni opravili pohod na izvir Kolpe.

Reka Kolpa izvira izpod strme skalne gmote pod hribom Kupički vrh (900 m n. m.) v Krajinskem parku Risnjak na Hrvaškem. Na dan privre kot kraški izvir na nadmorski višini 313 m. Dolgo časa je veljalo, da je njen izvir raziskan do globine 74 m, danes pa vemo, da je še globlji. Podvodne raziskave otežuje močan tok, saj je reka Kolpa vse od svojega izvira takoj mogočna. Po 5 km se Kolpa zlije s Čabranko in postane naslednjih 113 km mejna reka. Čabranka se kot levi pritok izlije v Kolpo pri Osilnici in je skoraj v vsej svoji dolžini (15 km) mejna reka – izvira na slovenski strani. Po 292 km se Kolpa kot desni pritok na nadmorski višini 140 m izlije v Savo.

V zgornjem delu Kolpa vijuga v ozkem kanjonu. Obdajajo jo več 100 m visoka pobočja. Tu in tam se doline nekoliko razširijo in tu naletimo na zaselke ali vasi. Bregovi počasi izgubljajo na višini in pri Gribljah postane poplavna.

Skoraj vse porečje Kolpe je kraško. Tako ob njej najdemo veliko kraških jam, izvirov in obrhov. Med površinskimi vodami se najbolj okrepi z desnim pritokom Kupico, ki se vanjo izliva pod Brodom na Kolpi, in levim pritokom Lahinjo. Lahinja se kot največja belokranjska reka vanjo izlije pod Primostkom.

Kolpa in njena okolica sta dokaj nedotaknjeni. Se pa vsako leto povečuje obisk teh krajev, saj nudi neizmerne možnosti dejavnosti na reki in ob njej. Tu srečamo pohodnike, gobarje, lovce, ribiče, vse vrste veslačev, kolesarje, tabornike, potapljače in kopalce.

Kolpa je ena naših zadnjih rek, ki je čista in topla. Je najdaljša slovenska plaža.

Kolpa je biser in taka naj tudi ostane.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj