Na vsebino

Boris Pupič po Ameriki prekolesaril še Avstralijo

Foto: FB Gremli Jen
Foto: FB Gremli Jen

"Akcija v Avstraliji končana uspešno. Izjemna država, upam da me ne zanese ponovno, nikoli ne reci nikoli." S temi besedami je Boris Pupič prek svojega facebook profila sporočil, da je po 26 dneh in devetih urah ekstremnih naporov in mnogih preizkušenj, uspešno zaključil eno najzahtevnejših kolesarskih preizkušenj na svetu Indian Pacific Wheel Ride (IPWR).

Po tem ko je že trikrat uspešno zaključil dirko Trans Am v ZDA, je 57-letni Črnomaljec sedaj prekolesaril še 5.500 kilometrov dolgo pot od Indijskega do Tihega oceana, od Pertha na zahodu Avstralije do Sydneyja na vzhodu. Danes je kot deveti prispel na cilj dirke pri sloviti Operni hiši v Sydneyu, kjer kolesarji v skladu z nepisanim pravilom, svoje kolo pomočijo v Pacifik in s tem simbolično obeležijo uspešen zaključek ekstremnega podviga.

Pupič je na poti čez Avstralijo izkusil številne pasti in nevšečnosti, ki jih prinaša ta ekstremna kolesarska preizkušnja, na kateri udeleženci ob sebi nimajo spremljevalne ekipe, zato se morajo znajti sami, na poti pa jih lahko čakajo ekstremne vremenske razmere in številne nevarnosti. Dirka poteka po prometnih cestah, na poti pa je treba premagovati tudi do 1600 metrov visoke prelaze.

Že prvi dan je neomajni Belokranjec zaradi hudih krčev in dehidracije pristal v bolnišnici, a je hitro okreval in po odpustu iz bolnice kar z avtoštopom prišel nazaj do svojega kolesa ter nadaljeval s podvigom, med katerim ga je v nadaljevanju spremljalo tudi močno deževje in celo sneg. Poleg tega se je srečno izognil vsem nevarnostim na nevarnih avstralskih cestah, ki so žal tudi letos vzele življenje enega izmed kolesarjev.

Letošnje preizkušnje se je sicer udeležilo več kot 30 ekstremnih kolesarjev, številni so odstopili, nekatere čaka še dolga pot do cilja. Najhitrejši udeleženec letošnjega IPWR, ki sicer nima tekmovalnega značaja, je za omenjeno pot potreboval 19 dni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj