Na vsebino

Župnijska cerkev v Črnomlju dobiva novo podobo

Župnijska cerkev sv. Petra v starem mestnem jedru Črnomlja je s svojo skoraj 800 let staro zgodovino najstarejši kulturni spomenik mesta. Cerkev je namreč prvič omenjena ob ustanovitvi župnije Črnomelj, 12. oktobra 1228. V sedanji podobi je od prve polovice 18. stoletja, ko so porušili stari prezbiterij in postavili novega s kupolo ter obokali ladjo s po tremi stranskimi kapelami. Zvoniku so baročno čebulasto streho v drugi polovici 19. stoletja zamenjali z neogotsko, sv. Krištof na fasadi pa je delo Josefine Verderber -Kreuzer (1926-2011), rojene v Stražnjem Vrhu.

Zadnja večja prenova cerkve se je začela leta 2012 in še vedno poteka. Pred tremi leti so s postavitvijo mozaikov Centra Aletti pod vodstvom patra Marka Rupnika, zaključili obsežno prenovo notranjosti objekta. S pomočjo sredstev pridobljenih na razpisu Ministrstva za kulturo, pa sedaj potekajo še zadnja obnovitvena dela na zunanjščini cerkve. S tem bodo celovito prenovo tega veličastnega sakralnega objekta v središču mesta tako vendarle pripeljali h koncu.

Ureditev zunanjosti cerkve, ki mora biti po pogodbi zaključena do sredine oktobra, bo potekala v več fazah. Pred ureditvijo cerkvene fasade bodo statično učvrstili zvonik in sanirali vse razpoke, uredili bodo fasado na zvoniku, cerkveni ladji in prezbiteriju, ob tem pa ohranili in po potrebi obnovili vse dekorativne elemente na fasadi. Obnova vitrajev, poškodovanih v katastrofalni toči leta 2005, je stekla že marca, lotili so se tudi že sanacije kapilarne vlage. Nova zunanja podoba cerkve bo tako pomemben kamenček v mozaiku celovite prenove starega mestnega jedra.

Stroški celotne obnove znašajo 245.000 evrov. Ministrstvo za kulturo bo prispevalo 85.000 evrov, Občina Črnomelj pa 65 tisočakov. Ostala sredstva bo zagotovila župnija, zato slednja vabi ljudi dobre volje, da s svojim darom podprejo zaključek celovite prenove tega veličastnega sakralnega objekta, ki nosi velik verski, družbeni in zgodovinski pomen.

Za zagotovitev manjkajočih sredstev pa je za prostovoljne prispevke odprt tudi TRR Župnija Črnomelj, Ulica Mirana Jarca 5, 8340 Črnomelj: SI56 1990 6501 0521 556.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj