Na vsebino

Županova Micka po 75 letih v Črnomlju

Včeraj je dvorana Kulturnega doma Črnomelj na predstavi, ki jo je organiziral ZIK Črnomelj, že drugi dan zapored pokala po šivih. Občinsko proslavo, ki obeležuje prvo zasedanje SNOS, smo letos razdelili na dva dela, kot je bilo zastavljeno tudi leta 1944, ko je prvi dan na zasedanju slovenskih delegatov potekalo oblikovanje slovenske državnosti, drugi večer – natanko na današnji dan – pa je svojo prvo predstavo Kralj na Betajnovi uprizorilo Slovensko narodno gledališče v takrat sokolskem domu.

Prvi dan smo tako izvedli osrednjo proslavo ob občinskem prazniku, včeraj pa smo slavje zaključili na najlepši možen način - z gledališko predstavo Županova Micka, ki jo je Slovensko narodno gledališče v Kulturnem domu Črnomelj premierno uprizorilo ravno 20. 2. 1945 - skoraj do dneva natančno pred 75 leti.

Na tem mestu se zahvaljujemo Občini Črnomelj za dobro sodelovanje, saj redko katera občina svojim občankam in občanom ob občinskem prazniku podari tako lepo darilo. Sočasno pa hvala tudi SNG Drama Ljubljana, pravnemu nasledniku Slovenskega narodnega gledališča, za popust pri predstavi. Črnomaljci smo lahko ponosni, da je omenjeno gledališče svojo kulturno emancipacijo in slovensko gledališko pot začelo ravno v črnomaljski dvorani, ki je ravno zaradi slednjega dogajanja kulturni spomenik državnega pomena v lasti Ministrstva za kulturo.

Pomembnost zgoraj omenjenega dogajanja je v svojem dnevniškem zapisu, povzetem po knjigi Igralci so prišli (1996) zapisal tudi Jože Gale, slovenski režiser in igralec, ki je leti 1944 in 1945 preživel v Črnomlju: »Končno spet oder, sem si mislil. Ogledali smo si te deske, dolgo so samevale. Zaprašene kulise, duh šminke se je mešal s plesnobo. A vendar – oder in avditorij. Oder! 20. februarja 44 smo nato odigrali prvo predstavo po zasedanju delegatov SNOS-a. Prvo otvoritveno predstavo SNG na osvobojenem ozemlju. V črnomaljski dvorani je vršelo kot v panju. Igralci za odrom smo bili napeti kot struna. Gotovo ni težko razumeti našega vznemirjenja in žara, ki nas je preplavil. Nič ni čudno, da smo v teh črnomaljskih trenutkih vsi silili do reže v zastoru. Hoteli smo vsaj za hip pogledati v slavnostno dekorirano dvorano. Nove luči na stropu. Domače in zavezniške zastave. Parole po stenah. V dvorani delegati iz vseh slovenskih krajev. Nikoli ne bom pozabil tega trenutka. Jeseni smo v Kočevju na Odboru odposlancev igrali kot partizani, v Črnomlju pa govorimo besedo kot svobodni državljani bodoče svobodne in demokratične Slovenije.«

ZIK Črnomelj želi občankam in občanom vse dobro ob občinskem prazniku.

Vir: ZIK Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj