Na vsebino

Župani obmejnih občin in vlada v skupno reševanje situacije na meji

Župani obmejnih občin so podali Pobudo za zaščito prebivalcev in bivalnega okolja zaradi nezakonitih migracij, danes pa so s predsednikom vlade opravili tudi pogovore o tej pereči problematiki.

Na sestanku s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in nekaterimi predstavniki vlade so župani obmejnih občin predstavili pobudo o izboljšanju razmer na meji ob nezakonitih prehodih migrantov. Zavedajo se , da so odgovorni za varnost in kvaliteto življenja občank in občanov in s tem vseh prebivalcev Republike Slovenije. »Vojne in okoljske spremembe so prisilile ljudi, da si zaradi spremenjenih pogojev iščejo za življenje boljše pogoje. Slovenija se je tako znašla na območju, kjer že in še bodo v prihodnjih letih in desetletjih potekali tokovi migracij iz vzhoda v zahodno Evropo. Na te nove razmere se moramo kar najhitreje prilagoditi in sprejeti ustrezne organizacijske ukrepe za zaščito prebivalcev in njihovega premoženja«, so pobudniki srečanja zapisali v pobudi vladi, v nadaljevanju pa ugotovili, da »v državi svoje pa tudi schengenske meje ne varujemo zadostno, ogrožena je varnost življenj, osebna varnost in varnost premoženja. S tem je poseženo v človekove pravice in pravice do zasebne lastnine, ki ju zagotavljata 33. in 34. člen Ustave RS, pravica do varnosti in varnega življenjskega okolja. Kršene so pravice do nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti in osebnih pravic iz 35. člena Ustave RS «. Temeljna naloga policije je varovanje življenj, zagotavljanje osebne varnosti in premoženja ljudi, zato mora zagotavljati varnost in zaščito ter nuditi ljudem ustrezne informacije.

V obmejnih občinah, kjer so prebivalci neposredno najbolj prizadeti zaradi nezakonitih migracij, so se župani organizirali v »Pobudi za zaščito prebivalcev in bivalnega okolja zaradi nezakonitih migracij«, z namenom, da bi Vlada RS pri težavah, s katerimi se vse pogosteje srečujejo, prisluhnila in sprejela potrebne in nujne ukrepe in po potrebi tudi prilagodila zakonodajo spremenjenim razmeram in novim potrebam v občinah. Pobuda, pod katero se je podpisalo 16 županov obmejnih občin naslavlja Vlado in ministrstva za reševanje najbolj perečih problemov: zagotovitev dodatnih finančnih sredstev za popravilo in izgradnjo cest in druge lokalne infrastrukture, poškodovane ali uničene zaradi policijskih in vojaških vozil, sredstva za odstranjevanje odpadkov, ki jih puščajo migranti ter za čiščenje okolja, povečanje števila policistov in vojakov na meji, uporabo modernih sredstev za tehnično varovanje in dodatna policijska pooblastila, informiranje občanov, kako ukrepati ob srečanju z migranti s ciljem zagotavljanja osebne varnosti in zaščite, dodatna oprema gasilskih enot, vzdrževanje žične ograje, nadomestila za izpad dohodka, javna razsvetljava, usposobljeno zdravstveno osebje za oskrbo nezakonitih migrantov, znižanje obveznih dajatev iz naslova katastrskega dohodka, subvencioniranje zavarovalnih premij, dvig osnovnega življenjskega standarda občanov povsod tam, kjer naselja nimajo javne razsvetljave, telekomunikacijske povezave in ustrezne komunalne infrastrukture.

Na novinarski konferenci so župani Andrej Kavšek (Črnomelj), Emil Rojc (Ilirska Bistrica) in Ivan Črnkovič (Kostel) dodatno utemeljili zahteve in pričakovanja podpisnikov pobude. Uvodoma je župan Črnomlja Andrej Kavšek izrazil zadovoljstvo, da jim je vlada prisluhnila:« Predsednik vlade nas je sprejel in nam prisluhnil, izmenjali smo stališča, v delovni skupini, ki bo izoblikovana v roku dveh tednov, sestavljali jo bodo predstavniki županov in vlade, ob koordinaciji ministra Poklukarja, pa bomo pristopili k iskanju sistemskega pristopa za izboljšanje razmer ljudi ob meji. Vse v duhu, da se obmejno območje ne bo več praznilo, saj je samo naseljena meja dobro varovana meja«.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je poudaril, da si občani obmejnih področij ne želijo migracij, upravljanje z njimi pa prepuščajo vladi. »Neprimerno je, da državi sugeriramo, kako reševati nezakonite prehode meje, želimo pa, da se olajša življenje tako za občane, kot tudi vojsko in policiste. Ne želimo si polarizacije in politizacije, želimo pa si aktivnosti za dobro vseh občanov«, je bil jasen Rojc. Opozori še na to, da se konec leta izteče uredba, po kateri občina prejema sredstva države za ustrezno čiščenje okolja za migranti in računa na to, da bo ukrep podaljšan tudi v letu 2020. Ivan Črnkovič iz Kostela pa opozarja, da je problem migracij dolgoročen, v naslednjih 20 letih bo zaradi klimatskih sprememb pritisk migrantov iz Afrike in Bližnjega vzhoda na Evropo še izrazitejši. Črnkovič opozarja na neustrezen odnos evropskih oblasti do problema migracij, saj po njegovem »Evropa nima modela, kako pomagati ekonomskim migrantom«. Želi si tudi, da bi država pokazala več zanimanja za lokalno prebivalstvo obmejnih področij.

Vir: Notranjsko primorske Novice

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj