Na vsebino

Župančičeve uganke v ilustracijah Polone Pačnik

V okviru kulturnega praznika v Črnomlju smo v Primožičevi hiši odprli razstavo Župančičeve uganke v ilustracijah Polone Pačnik.

»Tristo zadrg – tristo zank« je Župančič objavil leta 1915 v drugem letu prve svetovne vojne. Pri obnovi Spominske hiše Otona Župančičana Vinica 2015 je Župančičeve literarne like za zbirko ilustrirala priznana slovenska ilustratorka Polona Pačnik.

Polona Pačnik je študirala v Parizu na Akademiji lepih umetnosti. Pri risanju navdih išče v mitologiji in motivih evropske ljudske umetnosti, v kultnih filmih in fini muziki. Mnogi jo lahko prepoznate pod njeno blagovno znamko »Polonapolona« v njenih značilnih skodelicah z upodobitvami različnih literarnih in umetniških oseb.

Z razstavo želimo izpostaviti pesnikovo besedno mojstrstvo, ki ga je posvetil najmlajšim ter preplet literarne in likovne umetnosti.

Razstavljenih dvanajst ugank z ilustracijami si lahko ogledate tudi na didaktičnem čebelnjaku, ki stoji pri Spominski hiši Oton Župančič na Vinici. Razstava bo v Primožičevi hiši na ogled do konca marca 2023.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj