Na vsebino

Žičničarje po koroni udarila še narava

Foto: SC Gače
Foto: SC Gače

Na slovenskih smučiščih se zaradi neobičajno visokih temperatur za ta čas in odsotnosti padavin soočajo s pomanjkanjem snega, zato so nekatera prisiljena omejevati delovanje. Že nekaj časa je zaprto tudi edino večje belokranjsko-dolenjsko smučišče Gače, ki ga zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri, kljub umetnemu zasneževanju rade pestijo tople zime. Tam so sicer dan pred božičem poleg otroške odprli tudi progo B do vrha smučišča, a so jo morali zaradi vremenskih razmer še pred koncem leta zapreti.

»Ta sezona je z vidika prihodkov in stroškov zelo kritična,« je za STA povedala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič. Kot je opozorila, je letošnja zima nov dokaz, da morajo smučarski centri pospešeno delati na letnem turizmu. To je tudi eden od ciljev razpisa za razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč, na katerem je bilo lani izbranih deset projektov. A v združenju žičničarjev opozarjajo, da bodo smučišča ta sredstva zaradi kratkih rokov in letošnjega izpada prihodkov le s težavo črpala.

Poleg vremena upraviteljem povzročajo skrbi tudi visoke cene energentov. Po besedah Manuele Božič Badalič se s podobnimi težavami soočajo tudi v sosednjih državah in vprašanje je, katera smučišča bodo med bližajočimi se šolskimi zimskimi počitnicami umetno zasneževala proge.

»Vsa nižje ležeča smučišča so vedno pod velikim vprašajem, če pride spet teden dni odjuge, spet teden dni megle ali padavin, kot so bile pred novim letom. To odplakne sneg, račun za elektriko pa ostane,« je pojasnila. »Dejstvo je tudi, da tudi najboljši zasneževalni sistem pri 10 stopinjah Celzija in 80-odstotni vlagi ne more delati snega,« je dodala.

Rešitev iščejo v letnem turizmu

Smučarski centri zato v zadnjih letih pospešeno delajo na letnem turizmu. Poletna sezona ob splošnem segrevanju ozračja tako postaja vse pomembnejša tudi na Gačah. V ta namen urejajo kolesarske in pohodne poti, organizirajo vodene izlete, izposojo e-koles in nudijo prostor za različna druženja. V načrtu imajo tudi postavitev trampolinskega in pustolovskega parka, kupili so tudi večje zemljišče, ki ga bodo uredili za glamping. Vse več stavijo tudi na kulinariko. Gače so tako kljub zelenim zimam v strategiji razvoja semiške občine opredeljene kot eno izmed treh najpomembnejših območij za razvoj turizma.

Na Gačah bodo kljub zeleni zimi to nedeljo tradicionalno obeležili svetovni dan snega, predvsem pa upajo, da jih bo narava še pred prihajajočimi zimskimi počitnicami, ki se za učence z območja jugovzhodne Slovenije pričnejo 30. januarja, vendarle obdarila s snežno pošiljko.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj