Na vsebino

Zdravstveni domovi tudi lani s krepkimi dobički

V ZD Metlika bodo predvidoma do začetka avgusta zaključili gradnjo prizidka.
V ZD Metlika bodo predvidoma do začetka avgusta zaključili gradnjo prizidka.

Prav vsi slovenski zdravstveni domovi so v lanskem letu poslovali z dobičkom, enako je bilo že leto prej, ko so bili dobički rekordni. Lani je tako 57 zdravstvenih domov doseglo 685 milijonov evrov prihodkov in 28 milijonov evrov presežka oziroma dobička. To je sicer pol manj kot leto prej, vseeno pa kumulativni dobiček vseh zdravstvenih domov presega 106 milijonov evrov.

Nekateri zdravstveni domovi beležijo celo več kot 10-odstotno dobičkovnost prihodkov, s čimer se ne morejo pohvaliti niti številne gospodarske družbe. Več kot triodstotno dobičkovnost prihodkov – kar velja za soliden poslovni rezultat javnih zavodov - je imelo lani kar 39 javnih zdravstvenih zavodov, pišejo Finance.

Kako sta v letu 2022 poslovala belokranjska zdravstvena domova

Zdravstveni dom (ZD) Črnomelj je imel ob lanskih 6,9 milijona evrov prihodkov, 165.750 evrov presežka (dobička), kar predstavlja 2,4 odstotni delež presežka v prihodkih. To je sicer precej manj v primerjavi z letom 2021, ko so zabeležili rekordni presežek v višini dobrih 531 tisoč evrov. Celotni prihodki so bili za 12,6 odstotka nižji od doseženih v letu 2021.

ZD Črnomelj je imel v lanskem letu povprečno 125 zaposlenih, kar je pomenilo tri zaposlene več v primerjavi z letom prej. Stroški dela so lani znašali 4,5 milijona evrov in so bili za 5,2 odstotka nižji od doseženih letu 2021. Stroški so bili nižji od načrtovanih, saj so predvideli, da se bodo covidni dodatki zaradi epidemije izplačevali več mesecev. V ZD Črnomelj sicer pozitivno poslujejo vse od leta 2014.

V Zdravstvenem domu Metlika ob lanskih 3,8 milijona evrov prihodkov, beležijo 211.412 evrov presežkov, kar predstavlja 5,5-odstotni delež presežka v prihodkih. Celotni prihodki so znašali 3,8 milijona evrov in so bili za 1,3 odstotka nižji od doseženih v letu prej. Lanskoletni dobiček je sicer dobrih 100 tisočakov nižji v primerjavi z letom prej, presežek sredstev pa bodo v celoti namenili financiranju medicinske opreme in širitvi prostorov.

Lani je imel ZD Metlika povprečno 63 zaposlenih, kar je slabih sedem odstotkov manj (štiri zaposleni manj) kot leto prej. Stroški dela so znašali 2,4 milijona evrov oz. 2,9 odstotka več kot leto prej.

Vlada darežljiva z denarjem

Kot še pišejo Finance, sta k velikim dobičkom zdravstvenih domov v veliki meri prispevali tako prejšnja kot sedanja vlada, ki sta plačevali za covidne dodatke k plačam, za cepljenje, za testiranje, za zaščitno opremo. Na vrhuncu epidemije, v letu 2021, so zdravstveni domovi dobili iz državnega proračuna kar 172,6 milijona prihodkov ali 23 odstotkov vseh prihodkov. Lani so kljub močnemu umirjanju epidemije iz državne blagajne še vedno prejeli 42 milijonov evrov.

Svoje je dodalo še vladno zviševanje plač zdravstvenemu osebju, kar mora ZZZS upoštevati pri določitvi cen zdravstvenih storitev in glavarine, ki jih prizna in plača izvajalcem, pa tudi odločitev vlade, da od septembra 2022 do 2024 plača vse opravljene zdravstvene storitve brez omejitev.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj